Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Se Ellen Hanssons spektakulära pepparkakshus

Ellen Hansson från Henån kan det här med avancerade pepparkakshus. Varje år skapar hon ett stort och väldekorerat hus från grunden.

28-åriga Ellen Hansson är en rutinerad pepparkakshusbyggare. Bland annat vann hon P4 Västs pepparkakstävling förra året.

Till vardags jobbar hon som frisör i Stenungsund, något som kanske bidrar till det spektakulära resultatet. Sedan flera år tillbaka har hon byggt ett eget hus inför jul.

– Jag tycker det är roligt att pyssla. Och när man jobbar som frisör har man det kreativa med sig. Jag ger mig heller inte i första taget. Utan jag kan sitta länge med det och inte ge upp, säger Ellen Hansson.

LÄS MER: Nu kan du buda hem ett bak för en god sak

Hur lång tid det tar att bygga ett hus varierar. Men just nu har Ellen Hansson hand om en nyfödd son på bara två veckor. Det innebär en del bollande.

– Det är ganska utspritt på många dagar. Men det brukar ta totalt tre dagar, ett par timmar om dagen. Han sover mycket och då får men en hel del tid. Dessutom är min sambo hemma så vi har pysslat mycket. Vi har haft det väldigt lugnt och skönt, säger hon.

Hon har ytterligare en son, på fem år. Han brukar få bygga ett eget projekt bredvid.

– Just detta hus är mitt projekt. Men vi brukar göra ett tillsammans också, säger hon.

Har du något tips för att få till ett liknande pepparkakshus?

– Jag gör lite större projekt så då gör jag en egen deg med dubbel sats. Den blir lite hårdare när man gör den själv. Men det är kanske inte lika gott att äta. Men det är lättare att bygga då, säger Ellen Hansson.

I år blev det ett påhittat stort hus med flera fönster och en ljusslinga.

– Det är ännu mer detaljer i år som jag tyckte var lite roliga. Lite mer fönster och ljusslingor ger en julkänsla. Annars har jag bara hittat på efter hand, säger hon och fortsätter;

– Tidigare år har jag gjort ett stationshus med tåg exempelvis. Jag bygger lite som jag känner för, säger Ellen Hansson.