Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skolanställd på Orust i coronakarantän

En anställd vid Ängås skola på Orust sitter just nu i karantän som en följd av coronaviruset. Den anställde är inte själv sjuk men har träffat en smittad person, något som Lokaltidningen STO var först med att berätta. Under torsdagen har även en smittad person bekräftats i Borås. Under eftermiddagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens om smittläget i Sverige.

Det var i tisdags som Henrik Lindh, kommundirektören på Orust, kontaktades av Ängås skola om att en anställd på skolan varit i kontakt med en annan person som konstaterats smittad av Coronaviruset.

Efter kommunikation med sjukvården togs därefter beslut om att den anställde skulle sättas i karantän i hemmet, något som Lokaltidningen STO var först med att berätta.

– Den här personen har visats en dag i skolan efter kontakt med den sjuke men uppvisar inga symptom. Och efter rekommendation från sjukvården så har den anställde därefter satts i karantän, säger Henrik Lindh till Bohusläningen under torsdagsmorgonen..

Han betonar att kommunen inte gör några egna bedömningar i fallet utan att all kommunikation sker via den anställde och sjukvården.

– När den här personen kan återgå till sitt arbete är något som sjukvården får avgöra tillsammans med smittskyddet och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, säger han.

Skolan behöver inte vidta några ytterligare åtgärder för att stävja smitta och föräldrar som har barn på skolan informerades under onsdagen.

– Vi valde att gå ut med namnet på skolan just för att undvika spekulationer och felaktig information. Vi vill inte att föräldrar ska vara oroliga, säger han.

LÄS MER: "God nyhet" – coronaviruset är stabilt

LÄS MER: Barn och tonåring bland de smittade i Sverige

Detta kan du tänka på

De flesta som drabbats blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. För att undvika smitta, eller att smitta andra, gäller samma råd som i influensatider: tvätta händerna ofta, använd pappersnäsdukar och hosta i armvecket.

Tiden från smitta av covid-19 tills man får första symptomet är mellan två dagar och två veckor. Personer som har vistats i regioner där coronaviruset har konstaterats som får luftvägssymtom, feber och hosta ska kontakta vården via 1177.

Här är en checklista om vad du själv kan göra för att undvika smitta:

Undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Källa: Vårdguiden 1177

Spridningen i Västra Götaland

Onsdagen den 26 februari konstaterades det första fallet av en patient i Västra Götalandsregionen som blivit smittad av det nya coronaviruset Sars-Cov-2, som fått namnet Covid-19.

Under gårdagen, onsdag, bekräftades 22 nya fall av covid-19 i Sverige, varav två i Västra Götaland och Göteborgsområdet.

Under torsdagen bekräftades även ett coronasmittat fall i Borås, samt sju i Skåne. Detta gör att det totala antalet smittade i Sverige nu uppgår till 60 individer.

LÄS MER: Smittkedjorna som spåras