Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

socialförvaltningen på Orust omhändertog fel barn. Nu riktar Inspektionen för vård kritik mot detta. Bild: Andreas Carlsson
socialförvaltningen på Orust omhändertog fel barn. Nu riktar Inspektionen för vård kritik mot detta. Bild: Andreas Carlsson

Socialen omhändertog fel barn

Socialförvaltningen på Orust hade fått i uppgift att omhänderta två barn. Men omhändertog av misstag istället en lekkamrat till ett av barnen. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot det som inträffat.

– Givetvis är det som hänt klantigt och det finns ingen som riktigt vet varför detta hände. Det handlar bland annat om att det togs ett snabbt beslut om omhändertagande med tanke på att barnen riskerade att fara illa. Dessutom var personalen mycket stressad och pressad. Men misstaget upptäcktes relativt snabbt och kunde rättas till, säger Catharina Bråkehielm (S), kommunalråd i Orust kommun.

Erkänner brister

Den här händelsen inträffade hösten 2018. Det var två poliser och två socialsekreterare som fått i uppdrag att omhänderta barnen som bodde i Orust kommun.

I den anmälan som kommunen sedan gjorde enligt Lex Sarah står det bland annat att något gick fel när omhändertagandet genomfördes. Enligt kommunen visar händelsen på brister i rutin, ledning och samordning både när det gäller förberedelser och när beslutet skulle verkställas.

I anmälan står det också att det barn som omhändertogs av misstag blivit mycket skrämd och chockad av händelsen. Mamman till barnet har efter det inträffade varit i kontakt med ansvarig enhetschef på socialförvaltningen och fått stöd av kommunens familjebehandlare.

Efter det inträffade har verksamhetschefen för individ och familjeomsorgen dessutom haft flera samtal med personalen om det inträffade och en process har inletts i syfte att ta fram bättre riktlinjer och rutiner när det gäller omhändertagande enligt lagen om vård av unga (LVU).

Ytterligare granskningar

Inspektionen för vård och omsorg har i sitt beslut kommit fram till att kommunen inte fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet och att de åtgärder som hittills redovisats efter det inträffade inte bedöms som tillräckliga. Därför är det aktuellt med ytterligare granskningar av det här ärendet.

Vad gör ni för att detta inte ska kunna inträffa igen?

– Det pågår fortfarande ett arbete med att se över rutinerna. Det har anställts en ny chef för den avdelning som ansvarar för den här typen av åtgärder, säger Catharina Bråkenhielm.