Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bistert besked. Kerstin Gadde (S), kommunalråd i Orust kommun, anser det vara nödvändigt att höja skatten.

Stödjer skattehöjning på Orust

Det är nödvändigt att höja skatten på Orust med 90 öre nästa år. Det kärva budskapet kom kommunalrådet Kerstin Gadde (S) med när det var dags för kommunstyrelsen at behandla förslaget till budget för 2017.

– Vi leker inte med skattebetalarnas pengar utan det här är ett tufft beslut at ta säger Kerstin Gadde. För oss är det viktigt att slå vakt om skola, vård och omsorg.

Vårdtyngden kommer öka i Orust kommun och det finns frågetecken när det gäller kommande stadsbidrag.

Det är den politiska majoriteten på Orust, Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Folkviljan, Vänsterpartiet och Orustpartiet, står bakom förslaget till budget. Målet är att nå ett plusresultat på plus 32, 3 miljoner, något som blir möjligt tack vare höjningen av skatten till 23, 61 procent.

För att lyckas med detta krävs ett sparbeting på 1, 7 procent. Och att kommunen får intäkter genom försäljning av bland annat mark under sjöbodar.

I den redovisning som politikerna fick innan behandlingen av ärendet framgick det också att det ska investeras för 160 miljoner per år under planperioden som sträcker sig fram till 2019. Under de här åren ska ytterligare 285 miljoner lånas upp.

Den sammanlagda skulden för kommunen och de affärsdrivande bolagen väntas bli drygt en miljard i slutet av 2019.

– Vad händer om räntan går upp, frågade Frederik Stengafvel (SD).

Det svar han fick var att många lån är bundna i flera år och det tar tid innan en räntehöjning slår igenom.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i den så kallade Orustalliansen är i opposition. Sverigedemokraterna har valt att bedriva sin egen politik.

I nuläget finns inget alternativt förslag till budget från oppositionspartierna.

– Vi fick information om förslaget att höja skatten innan arbetsutskottets möte och vi har inte hunnit ta fram något eget förslag till budget ännu, säger Veronica Almroth (L). Men vi är upprörda över förslaget att höja skatten. Om detta går igenom får Orust en av de högsta skattesatserna i Sverige.

– Det som oroar mig är att den här höjningen innebär att många väljer att flytta från Orust, säger Mats Överfjord (M).

Kommunstyrelsen antog förslaget till budget som ska behandlas av fullmäktige på Orust den åttonde augusti. Liberalerna och Moderater deltog inte i beslutet utan kommer med ett eget förslag i fullmäktige.