Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stal äldres pengar ur kassaskåp på äldreboende

En del vårdtagare på det aktuella äldreboendet i Orust kommun förvarade sina pengar i låsta skåp i egna lägenheter. Andra valde att förvara pengarna i ett kassaskåp i enhetschefens kontor. Trots detta har tjuvar varit i farten och stulit de äldres pengar. Stölderna resulterade i två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu granskat ärendet.

– Vi brukar alltid göra en polisanmälan vid den här typen av stölder men det är inte någon som åkt fast i det aktuella fallet, säger Ann-Christine Wästberg, tillförordnad socialchef i Orust kommun, som också nämner att polisen ofta brukar lägga ner anmälningar som handlar om stöld av vårdtagares pengar relativt snabbt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I den första anmälan från kommunen framgår att två av vårdtagarna förvarat sina pengar i ett kassaskåp inne i ett kontor på avdelningen. Och att en vårdtagare haft sina pengar i ett värdeskåp i den egna lägenhet.

Ytterligare en anmälan har gjorts och i det fallet hade vårdtagaren valt att förvara sina pengar i ett kassaskåp på enhetschefens kontor. Trots detta är det någon med långa fingrar som lyckats stjäla de äldres pengar.

Orust kommun vidtog åtgärder så fort stölderna upptäcktes.

– Vid den här typen av anmälningar så är det viktigaste att se över om det är brister i olika typer av rutiner och åtgärda de brister som upptäcks, säger Ann-Christine Wästberg.

Ansvarig enhetschef på äldreboendet polisanmälde stölderna samma dag som de upptäcktes. Samtidigt gjordes en utredning som visade på bristande rutiner när det gäller hanteringen av nycklar till värdeskåpen. Bland annat konstateras att det är många som har tillgång till kassaskåpet där vårdtagarnas pengar förvaras.

Ytterligare ett antal åtgärder har införts på det aktuella boendet. Det handlar bland annat att få fler äldre använda kort och inte kontanter. Dessutom har något som kallas för rutinen "Privata medel, riktlinjer och rutiner för personal" aktualiserats. dessutom ska cheferna diskutera frågor som har med moral och etik att göra med personalen och påtala vilka konsekvenser det blir rent arbetsrättsligt för den som åker fast för den här typen av stölder.

Ivo har beslutat avsluta ärendet eftersom kommunen fullgjort sina åtaganden enligt socialtjänstlagen.