Överlevare. På söndag kväll berättar Stella Berndtson i tv om den mirakulösa räddningen.
Överlevare. På söndag kväll berättar Stella Berndtson i tv om den mirakulösa räddningen.

Stella överlevde – berättar i tv

Ingen trodde att Stella Berndtson skulle överleva en timme i kallt havsvatten. I kväll berättar hon i tv om miraklet.

ANNONS
|

– Jag känner mig faktiskt ganska unik som överlevde en sån här sak, säger Stella Berndtson när GP hälsar på henne på ön Lyr utanför Orust, nästan exakt fyra år efter olyckan.

Det var strax efter lunch dagen före julafton 2010. Pappa Peter fixade inne i huset, mamma Annika tog hand om ved i förrådet och sjuåriga Stella bestämde sig för att leka på egen hand.

– Jag skulle leta efter jultomtens granar. Först var jag i trädgården men sedan kom jag in i skogen och gick vilse, berättar hon.

Själv minns Stella ingenting från den här dagen. Men med hjälp av fotspår i snön kunde hennes familj få en ganska klar bild av vad som egentligen hände. Hur hon krånglade sig längre och längre bort från huset och hur hon kom fram till ett stup där hon föll 20 meter, rakt ner på en strand.

ANNONS

– Det var mycket snö då och det var säkert det som gjorde att hon klarade fallet, berättar Annika.

Sökinsats

Efter någon timme drog föräldrarna i gång en sökinsats. Ytterligare en stund senare hittade Peter fotspåren – som slutade vid stupet.

Men fortfarande syntes inte ett spår av Stella. Sjöräddningen anslöt för att hjälpa till - polis, räddningstjänst, ambulans och kustbevakning likaså.

– När hon hittades var klockan halv fem. Jag minns att jag satt här inne i fåtöljen med en kopp kaffe och förberedde mig på att sökandet skulle avbrytas på grund av mörkret och återupptas dagen efter, säger Annika.

"Vi har fått träff" hördes plötsligt en sjöräddare säga i kommunikationsradion. Stella hade svimmat av i vattnet flera hundra meter bort från stranden där hon landat efter sitt ras.

Sedan gick allt väldigt fort. Med en kroppstemperatur på ofattbara 14 grader flögs Stella omedelbart till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Stellas ansikte var täckt av is och hon hade varken puls eller andning. Sjukvårdspersonalen i helikoptern gjorde hjärt- och lungräddning, medan föräldrar och släkt svävade i ovisshet.

– Det är klart att vi räknade med att det värsta hade hänt. Det hade gått så lång tid, minns Annika.

ANNONS

En läkare bekräftade föräldrarnas farhågor: Stella skulle med all sannolikhet inte klara sig. I absolut bästa fall kunde hon överleva, men i så fall med svåra hjärnskador.

Den dystra prognosen stämde inte. I dag är Stella nyss fyllda elva år, går i fyran på Ellös skola, spelar piano, älskar att bada och umgås med familjens marsvin och hundar.

– Jag tycker att jag har det bra nu. Mitt minne är lite dåligt efter olyckan, det är nog det enda, berättar Stella.

Jordgubb

– Vet du förresten vad mitt första ord var när jag vaknade? Jordgubb! säger hon glatt.

Mamma Annika förklarar att en undersköterska testade att prata med Stella i samband med att hennes respirator kopplades bort. Sköterskan frågade om hon kanske ville ha isglass och i så fall vilken smak.

Nu firar familjen Jordgubbens dag varje år den 6 januari, samma datum som Stella beställde sin isglass på sjukhuset.

– Vi brukar äta jordgubbar och jordgubbsglass. Och dricka jordgubbssaft, säger hon nöjt.

Under söndag kväll, 14 december, får hela svenska folket chansen att ta del av Stellas osannolika upplevelse. SVT-serien Extrema ögonblick, som sänds i Barnkanalen klockan 19.05, berättar hela historien med hjälp av både Stella, resten av familjen och en del av dem som jobbade med att rädda henne.

ANNONS

– Det känns pirrigt, konstigt, roligt, säger hon och avslöjar att hon faktiskt redan har sett programmet – flera gånger.

– Det enda pinsamma är att Karl och hans kompis hoppar studsmatta i bar överkropp, säger hon med ett fniss och kollar på sin lillebror.

Fakta: Så räddades hon

• På sjukhuset lades Stella Berndtson omedelbart på operationsbordet. En respirator sattes in, bröstkorgen öppnades upp och hennes hjärta kopplades till en maskin som cirkulerade blodet.

• På natten började hjärtat slå. Stella värmdes långsamt upp. Den 6 januari kopplades respiratorn bort.

• Kort senare drabbades Stella av en kraftig infektion och läget blev åter kritiskt. Men hon klarade även den kampen.

• Med hjälp av sjukgymnastik återfick Stella förmågan att gå och röra händerna under våren. Då kunde hon också återvända till kompisarna i skolan.

ANNONS