Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nya rutiner. Enligt brandmästare Mats Gustavsson stoppas i fortsättningen all trafik vid olyckor på Orust.

Stoppar all trafik vid olyckor

Rutinerna har ändrats vid trafikolyckor på Orust och i fortsättningen kommer all trafik att stängas av. Det är räddningsledaren på plats som bestämmer när trafiken ska släppas på igen.

– Vi har beslutat att ändra rutinerna med tanke på säkerheten för de personer från räddningstjänsten, polisen och sjukvården som arbetar vid en olycksplats, säger Mats Gustavsson, anställd på räddningstjänsten på Orust.

På tisdagen har det gått en vecka sedan den tragiska trafikolyckan på E6, som slutade med att en brandman från räddningsförbundet Mitt Bohuslän i Munkedal blev påkörd och dog.


LÄS MER: Brandman ihjälkörd vid trafikolycka

I början av den här veckan som personalen på räddningstjänsten på Orust informerades om de nya rutinerna.

En anledning till de nya rutinerna beror på den tragiska olyckan på E 6:an när en brandman från Munkedal tragiskt omkom i samband med räddningsarbete vid en trafikolycka.

Det är chefen Marcus Larsson som tagit det här beslutet. I fortsättningen är det räddningsledaren på plats som avgör när en väg kan öppnas igen.

– De nya rutinerna innebär att vägen stängs av vid en olycka, säger Mats Gustavsson. En annan förändring vid trafikolyckor är att personal från två stationer i fortsättningen åker ut på trafikolyckor.

LÄS MER: E6 blockeras efter brandmans död

Räddningstjänsten från Henån åker ut vid på samtliga olyckor eftersom de har en specialutrustad bil. Det finns bland annat bättre utrustning än på andra fordon om man måste klippa bort ett biltak för att få ut en person.

– Orust är en ganska utsatt kommun när det gäller trafikolyckor, säger Mats Gustavsson. På väg 178 mellan Varekil och Ellös körs det ofta alldeles för fort. På länsväg 160 har det under årens lopp inträffat många olyckor med dödlig utgång.

Dessutom går det ofta fört fort på de många småvägarna på Orust, enligt Gustavsson.

De senaste tolv veckorna har räddningstjänsten på Orust haft teoretiska övningar hur man ska bära sig åt vid trafikolyckor. 12 olika grupper har deltagit i övningarna. Nyligen genomfördes en praktisk övning där flera olika saker tränades.