Storkpar väckte uppmärksamhet i Vräland

Många tittade nog en extra gång då de passerade Vrälandskrysset mitt på Orust under onsdagen. På vägvisarna satt ett storkpar.

ANNONS
|

Jonas Hulthén blev en av dem som fick se storkparet i Vräland. Lokaltidningen har fått flera påringningar om det udda fågelbesöket, men Jonas och dottern Amanda var snabba och fick fångat de ovanliga gästerna på bild.

– Jag läste på tisdagskvällen att det satt två storkar på skyltarna där, men jag blev ganska förvånad att de fortfarande var kvar när jag åkte till jobbet dagen efter.

Storken är en akut hotad art. Vita storkar bildar par för livet. De häckar i stora risbon på höga byggnader, i träd och på klipphyllor.

Att storkarna besöker Vräland är en nyhet som snabbt spridit sig till fågelskådare. Biolog Thomas Liebig fick en påringning på tisdagskvällen från en man från Kyrkeröd på Orust.

ANNONS

– Han ringde och sa ”du kommer aldrig tro mig men vi har stork på Orust”. Jag åkte ut tidigt på onsdagsmorgonen och fick se storkparet gå och leta mat på ett gärde intill korsningen, säger Thomas Liebig.

Thomas Liebig är biolog och har ett stort intresse för fåglar. Arkivbild
Thomas Liebig är biolog och har ett stort intresse för fåglar. Arkivbild Bild: Kristian Johansson

Storkar äter helst bara levande djur. Längs diken och småpölar fångar de sin favoritföda grodor, men även annat slinker ned som daggmaskar, fiskar, insekter, ormar, sorkar och fåglar. Thomas kunde komma storkarna så nära att han såg att en av dem är ringmärkt, men inte den andra.

– Storkar är sociala fåglar, de gillar att ha människor runt sig så det förvånar mig inte alls att de valde att slå sig ner i Vräland. Vi hade stork i Solberga nyligen, men det är inte samma individ som nu finns på Orust.

Att det är stork på Orust hör till ovanligheterna. För tiotalet år sedan slog sig en ensam stork ned på återvinningscentralen Månsemyr. Den storken blev riktig kompis med personalen på anläggningen. De blev så goda vänner att personalen valde att åka till Månsemyr på julafton för att bjuda storken på julmiddag.

– Den storken flyttade sedan till Oslo där den bosatte sig på en annan soptipp.

Att storkarna valde Vräland är inte så konstigt menar biologen. Kollungeröds vatten ligger nära. Naturreservatet utgör en av Bohusläns få lerslättsjöar. Flera andarter som kan ses här är sällsynta i övrigt i länets sjöar.

ANNONS

Varifrån storkparet kommer vågar inte Thomas Liebig svara på med säkerhet. Han såg ringmärkningen men den är något svår att tyda.

– Vi hade stork här uppe för ett par år sedan som kom från Nordtyskland. Den här storken kan komma från Skåne där det sedan flera år tillbaka är ett stort storkprojekt för att rädda arten. Jag är dock tveksam, ringmärkningen stämmer inte riktigt. Det lutar dock mot att den ringmärkta storken är svensk, men den kan lika gärna komma från Polen eller Tyskland.

Thomas Liebig guidar ofta fågelentusiaster, bland annat på Måseskär.
Thomas Liebig guidar ofta fågelentusiaster, bland annat på Måseskär. Bild: Kristian Johansson

Att ett par av arten vit stork hälsar på i Vräland ser biologen som ”jättehäftigt”. Han hoppas att de trivs gott och stannar kvar.

– De kanske är ute och sonderar terrängen. Det kan mycket väl hända att de kommer att häcka mitt i Vrälandskorsningen, eller flyttar till Kollungeröd. Nere i Europa och i Afrika där den övervintrar, är mer vanligt att de bygger bo mitt i centrum, på en taknock. De häckar gärna ofta mitt bland människor så varför inte i Vräland?

ANNONS