Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter lördagens strömavbrott uppmanas nu boende att spara på elen. Bild: Karl af Geijerstam
Efter lördagens strömavbrott uppmanas nu boende att spara på elen. Bild: Karl af Geijerstam

Strömavbrott på västra Orust

Under lördagskvällen inträffade ett strömavbrott som drabbade hushåll på västra Orust. Nu uppmanas boende i området att spara på elen.

Strax innan klockan 21 på lördagskvällen försvann strömmen för tusentals boende i Orust. Västra Orusts enerigitjänst meddelade att en driftstörning orsakat strömavbrottet.

Ungefär 2500 kunder i bland annat Hälleviksstrand, Stocken, Käringön, Lyr och Mollösund drabbades under lördagskvällen. Vid klockan 22.39 meddelades att alla kunder, utom de på Käringön ska ha fått strömmen tillbaka. För drabbade på Käringön dröjde lösningen på strömavbrottet till cirka 03.15.Orsaken bakom driftstörningen var ett fel på ett överliggande nät som matar mottagningsstationen i Edshultshall.

– Med anledning av en störning i mottagningsstationen i Edshultshall har vi kopplat om i vårt nät så alla just nu har spänningen åter, skriver Västra Orusts energitjänst.

På söndagsmorgonen var strömmen tillbaka, men nu uppmanar energitjänsten boende i området till att spara på elen.

– Det är ett ansträngt läge varför vi uppmanar alla våra abonnenter söder och väster om Ellös att spara så mycket som möjligt på elen så vi inte tvingas koppla bort delar av nätet, säger Ulf Hansson.

– Nu matar vi runt strömmen på ett annat nät så det har inte riktigt samma kapacitet, det är därför vi uppmanar folk att spara den elen.

Det berör alltså Härmanö, Stocken, Hälleviksstrand, Edshultshall, Nösund, Lyr och Mollösund samt Käringön med omnejd, och boende i området uppmanas nu att tänka på elanvändningen.

– Det är bra att tänka på all el som man inte använder. Måste man inte ladda sin mobil idag eller köra sin tvättmaskin är vi tacksamma. Och kan man släcka lampor i de rummen man inte är i, så är det bra. Alla bidrag är vi tacksamma för. Generellt är det värme, tvätt och disk som tar mycket el. Men så klart måste folk få leva också, säger Ulf Hansson.