Svart kokain till adress på Orust

En man på Orust drogs oförskyllt in i en kokainaffär när någon adresserat ett paket till honom.

ANNONS
|

Den skånske piloten levde på socialbidrag. Nu misstänks han för att samtidigt ha gjort internationella affärer med svart kokain för totalt 2,3 miljoner kronor, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt Sydsvenskan var det Europol som larmade den svenska tullen om att stora partier kokain var på väg: ett paket till Storbritannien, två till Kanada och ett till Sverige. Den sammanlagda vikten var 90 kilo.

En man på Orust blev oförskyllt indragen i affärerna när en 46-årig affärsbekant från Skåne berättade att ett paket som han skulle ha var på väg till Orustbons adress. Mannen på Orust litade inte fullt ut på den andre och kontaktade en polis som han känner dagen före leveransen. När lantbrevbäraren delade ut paket var det 46-åringen som tog emot det.

ANNONS

För tullen föll pusselbitarna på plats när de fick höra mannens berättelse. Skåningen – en pilot ursprungligen från Malmö – hade åkt fast i Kalifornien för innehav av 32 kilo kokain för snart tio år sedan.

46-åringen greps i juli i somras och pekades ut av lantbrevbäraren. I hans bostad i Trelleborg hittades påsen med kokainet. Hela sändningen värderades till 2,3 miljoner kronor i missbrukarled, skriver Sydsvenskan.

I förhören uppger den misstänkte att han trodde det var vattenreningspulver och att hans företag sysslar med import och export. Den ekonomiska genomlysning som tullkriminalen gjort visar inget sådant. Däremot framgår det att piloten levt på försörjningsstöd på cirka 100 000 kronor åren 2013-2014, uppger tidningen.

Svart kokain är ett samlingsnamn på kokain som kamoufleras i andra ämnen. I det här fallet användes svart kolpulver för att förvirra narkotikahundar och underlägga smugglingen. Smugglarna deklarerade kokainet som aktivt kol, toner till skrivare eller gödningsmedel.

Nästa vecka inleds rättegången i Malmö mot 46-åringen som riskerar tio års fängelse om han fälls.

ANNONS