Till hösten ska färjan Saturnus flyttas från Gullmarsleden till Svanesundsleden.
Till hösten ska färjan Saturnus flyttas från Gullmarsleden till Svanesundsleden.

Sveriges största färja kan flyttas till Orust

Till höst ska Orust få en ny färja som ska trafikera leden Svanesund och Kolhättan. Det handlar om toppmoderna färjan Saturnus som i dag är den längsta färjan i Sverige och som går i trafik på Gullmarsleden. Samtidigt ska en ny färja vid namn Neptunus sättas in över Gullmarsfjorden.

ANNONS
|

– Just nu håller Neptunus på att byggas klart, säger Mattias Bergsten som distriktschef i norra Bohuslän för Trafikverkets färjerederi.

Enligt nuvarande planer ska Saturnus flyttas från Gullmarsleden till Svanesundsleden någon gång i höst. Detta ska ske ungefär samtidigt som den nybyggda färjan Neptunus sätts in i trafik över Gullmarsfjorden.

– Det handlar om ett systerfartyg till Saturnus, säger Mattias Bergsten.

Bygget av Neptunus i Estland och Lettland är inne i ett slutskede. Saturnus och Neptunus är båda 100 meter långa och 18 meter breda och det finns plats för cirka 80 bilar och 279 passagerare. Tre av filerna på färjorna är extra breda för att passa tunga och långa transporter.

ANNONS

Anders Werner är chef på Trafikverkets färjerederi i Sverige.

– Det är inte så att våra färjor är låsta till en viss led, säger han. Utan de kan sättas in på vilken led som helst.

Leveransen av Neptunus kommer preliminärt att ske under sommaren. Sedan ska personal från Trafikverket få utbildning innan den ska sättas in i trafik.

– En anledning till varför vi gör på det här sättet är att den nya färjan har en något annorlunda form i skrovet som gör att den passar bättre bättra i trafik på Gullmarsleden.

Trafikverket har inte bestämt vad som händer med färjan Gullmaj som i dag går i trafik på Svanesundsleden.

ANNONS