Tio miljoner back för Bun

En uppgiven skolchef lämnar tillbaka ansvaret för att hålla budget till nämnden. Tio miljoner kronor går inte att spara utan rejäla försämringar i verksamheten, säger hon.

ANNONS
|

Barn- och utbildningsnämndens, BUN:s, första höstmöte inleddes med en tyst minut för den i helgen mördade tvååringen i Myckleby.

Därefter tog vardagsämnena över, med att skolchefen Susanne Gustafsson tog upp det stora underskottet inom förvaltningen.

Flera förslag

Ett underskott som inte går att balansera ens om hela verksamheter sparas bort. Minusposterna finns inom barnomsorgen, 1 988 tkr, bidrag till friskolor, 2 490 tkr, gymnasieskolan 2 771 tkr, skolskjutsar, 1 920 tkr och kostenheten, 1 350 tkr.

Hennes förslag är att BUN ber fullmäktige att omfördela kostnaderna för friskolornas lokaler till tekniska enheten, mat- och transportkostnader för äldreomsorgen till sociala omsorgsförvaltningen, samt att barn- och utbildningsförvaltningen ska få ersättning för ökade busskostnader vid evakueringen av Henåns skolor.

ANNONS

Barnen kan få vänta

För att klara kostnaderna för enskild förskola måste icke lagstadgad verksamhet som öppna förskolan och dygnet-runt-barnomsorg stryka på foten.

Alternativet att spara pengar i befintlig förskola skulle medföra att barn inte får plats inom fyra månader.

Alltså måste BUN totalt tillföras pengar i storleksordningen tio miljoner kronor.

– Vi har följt detta under hela våren. Det är omöjligt att gå ut nu och säga att ni ska spara 10 miljoner. Vi måste gå vidare till KS, kommunstyrelsen, säger Kristina Svensson (MP).

Behöver inte spara

– Det finns ett sätt att lösa detta och det är att kommunen skriver ner sitt förväntade resultat med tio miljoner kronor, från 25 miljoner till 15 miljoner kronor. Det finns ingen mening att samla i ladorna och samtidigt rasera verksamheter, säger Roger Hansson (S).

Kristina Svensson påpekar att det inte ligger på BUN:s bord att tala om vad KS ska göra och Roger Hansson kontrar snabbt med att han ska komma ihåg sin replik tills han sitter i KS nästa gång.

– Vill inte KS hjälpa oss, får de satsa på Kulturskolan och en ny utbildning i trolleri, tillägger han.

En enig barn- och utbildningsnämnd beslutar att skicka frågan om mer pengar till kommunstyrelsen.

ANNONS
ANNONS