Henåns skola.
Henåns skola.

Tvist kring Henåns skola mot sitt slut

Den rättsliga tvisten runt mögeldrabbade Henåns skola tycks vara på väg att ta slut. På torsdag kan politikerna på Orust ta tillbaka stämningen mot byggjätten NCC.

ANNONS
|

Mannen bakom förslaget är kommunchefen Jan Eriksson.

– Nu är slutbesiktningen av skolan godkänd och därmed faller en stor del av stämningen. Ansvarsfrågan är komplex och NCC har inte ensamt funktionsansvar, säger Jan Eriksson.

Det har inte ens gått ett år sedan han och övriga representanter för Orust kommun gjorde en helt annan bedömning. I oktober 2013 bestämde sig kommunstyrelsen för att stämma NCC på 15 miljoner kronor.

Kommunen pekade då på de mycket stora merkostnader man drabbats av på grund av att man behövt stänga den mögeldrabbade skolan. Nu vill Jan Eriksson fokusera på att så snabbt som möjligt få skolan inflyttningsklar.

ANNONS

– Eftersom vi och NCC sitter och jobbar tillsammans för att återställa skolan känns det inte roligt att behöva sitta och puckla på varandra i rättssalen samtidigt.

Var det en felbedömning att stämma NCC?

– Nej, det var en korrekt bedömning vid det tillfället, med den information vi hade då.

Om Orust drar tillbaka sin stämning betyder det inte, enligt Jan Eriksson, att skadeståndskraven är borta för alltid. Saken ska prövas igen efter att skolan tagits i bruk.

ANNONS