Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Undersköterskor i protesttåg på Orust

Nattpersonalen har fått nio timmars pass istället för tio. Vilket ger två extra nätter på en åttaveckorsperiod. Fler arbetspass men samma lön – nu protesterar man på Orust.

Under torsdagen samlades 130–140 personer på Orust för att protestera mot de förändrade arbetstiderna för nattpersonalen på kommunens särskilda boenden. Tidigare arbetade personalen tio timmar under natten, vilket i juni ändrades till nio.

Resultatet av förändringen betyder att undersköterskorna nu får arbeta två nätter extra per schemalagd åttaveckorsperiod.

– En extra vaken natt i månaden gör väldigt mycket. Återhämtningen för oss nattpersonal är väldigt viktig då man behöver sova före och efter ett pass. Vi orkar inte arbeta på det här sättet, säger Gunilla Hansson, huvudskyddsombud på Ängsvikens korttidsboende på Orust.

"Förändringar svåra för en del"

Demonstrationen hölls i samband med torsdagens kommunfullmäktige. Gunilla Hansson och övriga demonstranter samlades vid kommunhuset för att gemensamt tåga mot biblioteket Kajutan, där kommunfullmäktige håller sina sammanträden.

"Vad vill vi ha? Tio timmar!" skanderade tåget under promenaden på väg mot biblioteket.

På plats på Kajutan svarade Catharina Bråkenhielm, gruppledare för Socialdemokraterna, på frågor från Bohusläningens utsände reporter angående demonstrationen.

– Kommunal har skrivit ett avtal för att få till heltid. För att få till det krävs förändring men jag tror att förändringar är svåra för en del. Vi behöver fler timmar på dagtiden för att få ihop det, säger hon.

"Inte vad forskningen säger"

Hon menar dessutom att det inte finns något som säger att ett pass i månaden skulle försämra måendet för nattpersonalen, ett uttalande som Gunilla Hansson vänder sig starkt emot.

– Det är inte vad forskningen säger. Det farliga med nattarbeten är antal arbetstillfällen och inte antal timmar. Ska vi behöva bekosta vår hälsa för att få ihop deltiden på dagen, ställer hon sig frågande.