Byggs om. Nu har Trafikverket fastställt vägplanen för en utbyggnad av länsväg 160 mellan Varekil och Säckebäck på Orust.
Byggs om. Nu har Trafikverket fastställt vägplanen för en utbyggnad av länsväg 160 mellan Varekil och Säckebäck på Orust.

Vägplan godkänd - nu kan väg 160 byggas ut

Nu är väntans tider är över på Orust när det gäller utbyggnaden av länsväg 160 mellan Varekil och Säckebäck. Trafikverket har nämligen fastställt den nya vägplanen. Kostnaden för den här satsningen beräknas uppgå till cirka 151 miljoner.

ANNONS
|

– Det här är det sista steget innan en ny väg kan byggas, säger Johan Barkelius, expeditionschef på Trafikverket som ansvarat för arbetet med att ta fram en ny vägplan.

Det som kan försena vägbygget ytterligare är om den framtagna vägplanen överklagas till regeringen. Det är oklart om någon tänker göra detta med tanke på den dåliga standarden på nuvarande väg mellan Varekil och Säckebäck.

– Det tar mellan fyra och tolv månader för regeringen att pröva ett överklagande beroende på hur många andra ärenden som prövas, säger Johan Barkelius. En annan sak som försena satsningen är om det blir någon typ av överklagande när det gäller upphandlingen. Det skulle kunna försena vägbygget med ett halvår.

ANNONS

Kommunalrådet Kerstin Gadde (S) välkomnar Trafikverkets beslut att fastställa vägplanen.

– Den här frågan har kommunen arbetat med i 27 år, säger hon. 2014 stoppade länsstyrelsen det förslag till vägplan som tagits fram. Detta med motiveringen att saknades underlag för att visa om miljön påverkas negativt i närbelägna Stigfjorden. Det påverkade oss negativt och det kändes som om luften gick ur hela satsningen.

Kerstin Gadde hoppas att projektet ska genomföras av trafiksäkerhetsskäl och hon vill också minska risken för översvämningar.

I vägplanen står att vägbygget väntas starta under 2018. Det handlar om en sträcka på drygt tre kilometer som ska få ett nytt läge öster om den befintliga vägen för att öka säkerheten för bilisterna.

Vägen ska utformas som en tvåfältsväg med en vägbredd på åtta meter. Dessutom ska det göras i ordning en fyra kilometer lång gång och cykelbana längs nuvarande väg. Sammanlagt ska 10, 5 hektar mark tas i anspråk.

Projektet innebär också att det byggs nya broar vid Säckebäck, över Varekilsån och vid Varekilsnäs.

ANNONS