Väderfenomen förstörde flera sjöbodar i Mollösund

Sommargästen Harald Johansson fick sig en rejäl chock under natten. När han låg och sov i en sjöbod i Mollösund på Orust började den plötsligt skaka.
– Jag tror det var en tromb som gick mellan sjöbodarna, säger han.

ANNONS

Det var strax innan klockan 01.00 natten mot onsdag som Harald Johansson vaknade av vad han misstänker var en tromb som gick mellan sjöbodarna i Mollösund på Orust.

Varken han själv eller någon annan person skadade sig i samband med väderfenomenet men flera sjöbodar har förstörts i samband med de hårda vindarna.

– Den gick inte genom hela samhället utan det var väldigt lokalt precis vid vattnet och mellan sjöbodarna, säger han.

Det var ett rejält oväder under kvällen när han gick och lade sig för att sova och vaknade sedan upp till den skakande sjöboden.

– Jag trodde att taket skulle flyga av och det kändes som att sjöboden skulle släppa från marken, säger han.

ANNONS

Efterspelet visar förstörda sjöbodar med takpannor spridda vida omkring.

Åskoväder grogrund för tromber

Eva Strandberg är meteorolog på SMHI och bekräftar att det var ett rejält oväder över västkusten under kvällen och natten.

– Det var rejält med åska och blixtrar på västkusten vid den här tidpunkten vilket är en grogrund för tromber som brukar börja ute till havs men det kan även ha varit fallvindar, säger hon.

Fallvindar kan bildas under åskmoln när det är extrema rörelser i molnen. Precis innan regnet faller får vindarna både kraft och fart högt upp i himlen och faller sedan nedåt i höga hastigheter.

Vilket av väderfenomenen som ligger bakom de förstörda sjöbodarna är enligt meteorologen svårt att slå fast utan att någon sett tromben ta form.

– Men fallvindar kan ha lika förödande konsekvenser, säger hon.

ANNONS