Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Valp inlåst - pep och frös så den skakade

Den lilla valpen på tio veckor vistades i hundgården hela dygnet och pep och frös stundtals så att den skakade. Nu har länsstyrelsen tagit hundägaren i örat och beslutat att valpen måste vara inomhus och inte lämnas ensam mer än korta stunder.

– Det är inte så vanligt att vi gör den här typen av inspektioner när det gäller valpar, säger Jenny Vähäniitty, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen.

För en dryg månad sedan åkte hon och en kollega till Orust efter en anmälan om en liten valp som vistades utomhus i en hundgård dygnet runt och uppgifterna visade sig stämma.

Vid inspektionen konstaterades att hundgården var i bra skick. Men maten hade inte kontrollerats eftersom det inte fanns någon mat kvar i skålen. Valpen var vid kontrollen orolig och kontaktsökande och pep en hel del.

Kontakter togs med hundägaren som berättade att valpen vistades i hundgården dygnet runt och att temperaturen brukade vara cirka tio grader i kojan. Hundägaren hade läst att det räckte med den temperaturen för hundar.

– Yngre och äldre hundar måste vistas i en inomhusmiljö med något högre temperaturer, säger Jenny Vähäniitty.

Efter inspektionen togs beslut om ett föreläggande enligt djurskyddslagen som innebär att valpens behov av social kontakt måste tillgodoses och att den endast får lämnas ensam kortare stunder. Dessutom måste en valp ha möjlighet att vistas inomhus i en temperatur på runt 20 grader.

I beslutet konstateras att det är ytterst olämpligt att låta en hund bo i en hundgård dygnet runt och enbart ha kontakt med människor kortare stunder. En hund är nämligen ett utpräglat flockdjur och bör ha sällskap de flesta av dygnets timmar.

– En hund måste ha regelbunden kontakt med andra, säger Jenny Vähäniitty.

Jordbruksverkets råd är några timmars kontakt med människor varje dag genom aktivering, rastning eller annan sysselsättning. Behovet av social kontakt är ännu större för valpar som successivt måste tränas för att kunna lämnas ensam.