Vargen som dödat ett 50-tal får på Orust har skjutitis. (Arkivbild)
Vargen som dödat ett 50-tal får på Orust har skjutitis. (Arkivbild)

Varg skjuten på Orust

Skyddsjakten på den varg som fällt ett stort antal får på Orust är över. Nu har de jägare som anlitats spårat och skjutit vargen som ska ha rivit ett 50-tal får de senaste månaderna.

ANNONS

– Jag har fått information om att vargen skjutits på tisdag morgon. Det som händer nu är att en besiktningsman ska undersöka vargen samtidigt som skyddsjakten stoppas, säger Nelly Grönberg, viltvårdsinventerare på länsstyrelsen.

Tisdagen den 27 juli tog länsstyrelsen beslut om att skyddsjakt på varg i Orust kommun efter att ett 30-tal får dödats.

LÄS MER:Vargjägaren om oron på Orust och Tjörn: ”Ett jättebekymmer”

Orsaken till beslutet om skyddsjakt var att det fanns en risk för fortsatta angrepp på bland annat får. På Orust finns många naturreservat och får som betar på stränderna. Beslutet om skyddsjakt utökades till Tjörn eftersom det gjorts observationer att en var varit synlig på de två öarna.

ANNONS

Totalt är det 53 får som attackerats under perioden juli och augusti. den bedömningen som gjordes var att det var en varg som stod bakom attackerna.

LÄS MER:Klartecken för skyddsjakt på Orust efter upprepade vargattacker

Det stora antalet attacker medförde att länsstyrelsen beslutade om att inleda skyddsjakt på vargen. Man bedömde att risken för fortsatta angrepp var stor och att andra åtgärder för att förhindra dem inte var rimliga att genomföra på kort tid.

Bertil Andersson är besiktningsman på Länsstyrelsen och besökte den plats på södra Orust där vargen sköts på tisdag morgon. Han vill inte säga exakt var vargen sköts med hänsyn till de jägare som varit inblandade i jakten.

– Det här handlar om en hanne som väger 45 kilo. Det som händer nu är att kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt där det ska göras olika undersökningar. En sak som ska undersökas närmare är djurets DNA. Det är nämligen så att vi tagit ett sådant prov på ett av de får som blivit tagna av vargen. Det vi vill är att försäkra oss om att det är rätt varg som skjutits.

Brukar alla vargar döda får?

– Det finns vissa vargar som gör detta. När de vant sig vid att ge sig på får fortsätter de med detta. I det läget finns det inte några andra alternativ än skyddsjakt.

ANNONS

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

ANNONS