Varnar för arsenik vid Måseskär

Höga halter av arsenik finns i vattnet utanför Måseskär. Enligt Sjöfartsverket är halterna betydligt högre än vad som anses normalt och indikerar dumpade stridsgaser från sänkta fartyg från andra världskriget.

ANNONS
|

I dag, måndag, presenteras nya slutsatser och rön från rapporten "Miljörisker sjunkna vrak" på den internationella vrakkonferensen Wrecks of the World III i Göteborg.

– Vi har länge befarat att fartygen som sänktes utanför Måseskär efter kriget är lastade med kemiska stridsmedel som senapsgasbomber. Nu har vi tydliga indikationer på att det verkligen är så, bland annat genom bottenprover som visar förhöjda halter av arsenik i området, säger Ulf Olsson på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Projektgruppen hoppas få bildbevis på att vraken innehåller senapsgasbomber. Sjöfartsverket och Försvarsmakten ska försöka filma vraken utanför Måseskär under oktober.

– En annan sak som vi upptäckt är att det pågår väldigt mycket fiske i det här området, trots att sjökortet varnar för bottenaktiviteter som exempelvis trålning. Under senaste året kan vi konstatera att det förekommit mycket trålning mellan vraken, de bilder vi har tillgång till tyder på att det kan röra sig om ett hundratal tråldrag, säger Ulf Olsson.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet vill projektgruppen också undersöka om det går att införa förbud mot fiske, dykning och ankring i området vid Måseskär.

I en tidigare rapport har Sjöfartsverket pekat ut 31 vrak som särskilt miljöfarliga i svenska vatten, utifrån den last och mängd bränsle som fanns ombord då fartygen förliste.

2014 startade projektet Miljörisker sjunkna vrak. Regeringsuppdraget har letts av Sjöfartsverket i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Statens Maritima Muséer, Totalförsvarets forskningsinstitut och Chalmers.

Syftet var bland annat att undersöka om det går att identifiera eventuella miljöeffekter på havsmiljön vid vraken.

LÄS OCH SE MER: Måseskärs fyrplats 150 år (Reportage, bildextra och webb-tv

ANNONS