Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vd lovar att de drabbade ska få nya bostäder

Helgens dramatiska brand på Kaprifolvägen i Henån innebar att ett 15-tal antal personer blivit bostadslösa. Det är oklart när de drabbade kommer att få nya lägenheter eftersom stiftelsen Orustbostäder som äger fastigheten inte har några ersättningsbostäder i nuläget.

– Givetvis kommer vi att hjälpa de drabbade att hitta nya bostäder efter branden så fort som möjligt. Det första vi ska göra den här veckan är att träffa de som blivit av med sina bostäder och undersöka vilka önskemål de har när det gäller en ny bostad, säger Martin Hellgren, vd för den kommunala Stiftelsen Orustbostäder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Väntan trots förtur

Men någon omedelbar lösning kan Orustbostäder inte erbjuda. I nuläget finns det inte några lediga bostäder hos stiftelsen Orustbostäder som förvaltar 840 bostäder på Orust. Varje månad är det ett antal lägenheter som sägs upp hos den kommunala stiftelsen Orustbostäder.

– Ett 100-tal lägenheter sägs upp i genomsnitt per år så det är viss omsättning på bostäderna.

Martin Hellgren säger att samtliga drabbade i nuläget har fått hjälp av anhöriga eller bekanta och har tak över huvudet. De som blivit av med sina lägenheter i branden kommer att få förtur till de bostäder som blir lediga, lovar han. Det handlar om att hitta 14 nya ersättningslägenheter till ett 15-tal personer.

Inspektion väntar

Framtiden för den brandskadade fastigheten på Kaprifolvägen i Henån som byggdes 1972 är ännu oklar. Första steget är att polisen ska genomföra en brandteknisk undersökning av fastigheten. Nästa steg blir att brandingenjör och företrädare från försäkringsbolaget tillsammans med Orustbostäder ska göra en inspektion av fastigheten.

Hur stor blir den ekonomiska skadan för Orustbostäder?

– Vi har inte gjort någon bedömning av detta utan fokuserar på att hjälpa de drabbade hyresgästerna.

Ett par lägenheter blev totalförstörda vid branden. Men Martin Hellgren säger att det finns lägenheter som inte totalförstörts där det finns hopp om att en del inventarier kan räddas.

Den kraftiga branden i ett flerfamiljshus på Kaprifolvägen på Orust startade på trettondagsafton. Samtliga boende i två lägenhetslängor fick evakueras från sina hem. Räddningstjänsterna från Henån, Svanesund och Ellös deltog i insatsen och de fick hjälp av räddningstjänsten i Uddevalla. Branden var släckt på söndag förmiddag.