Hällevik.
Hällevik.

"Vi politiker var nog lite naiva"

Det skulle bli en spa- och konferensanläggning och ge ett 40-tal jobb. Men inte mycket har gått som det skulle med det omstridda projektet i Hällevik.

ANNONS
|

Den 7 maj 2010 berättade Bohusläningen att första spadtaget tagits. Efter 13 år av projektering och arbete med detaljplaner var bygget äntligen igång. I artikeln berättar NCC:s representant att den första etappen – 25 hus, restaurang, simhall och ett visningshus – ska stå klart två år senare, alltså våren 2012.

I etapp två – som enligt planen skulle starta så fort den första var färdigbyggd – väntade ytterligare 60 hus, varav 30 sjönära. Till det kom arbetet med en marina med 300 båtplatser.

Initiativ till anläggningen tog den norske entreprenören Peder Grimstad. Delar av finansieringen kom från familjen Svenfelt, som äger Cloetta.

ANNONS

Projektet var omstritt redan från början. Dels för att kommunen öppnade för exploatering av ett orört naturområde och muddring av en känslig havsvik, där det växte ålgräs. Men också för att man sålde ut marken för billigt – för knappt fyra kronor per kvadratmeter.

Bengt Johansson (C), som vid tiden var vice ordförande i kommunstyrelsen på Orust, tycker fortfarande att priset är försvarbart. I avtalet fanns vissa förpliktelser, och dem har projektet fullgjort. Och som en garanti för att bygget verkligen skulle bli av avtalade man om att marken skulle övergå till Peder Grimstads bolag först när den första etappen var färdigbyggd. Fram till dess låg markägarskapet i NCC:s händer.

- Som tjänstemän och politiker var vi väl lite naiva, som trodde att om NCC är inblandade så går det bra, säger Bengt Johansson.

Läs även: "Semester bakom stängsel"

Läs även: Striden om Hällevik "ett rån i slow motion"

Avtalet med kommunen bygger också på att marken inte får styckas upp och säljas till privatpersoner. Tanken var i stället ett slags andelsägande där stugorna "ägdes" av privatpersoner, som förfogade över dem under sommaren, men också ingick i konferensanläggningen.

Men ganska snabbt gick allt fel och sedan 2011 har bygget stått i princip stilla.

ANNONS

I en revisionsrapport från hösten 2013 granskar kommunen sin egen roll i projektet. Där motiveras det låga markpriset också med att man räknat med framtida skatteintäkter från anställda. Det framgår också att entreprenören försökt få till ändringar i detaljplanen för att kunna sälja delar av anläggningen som bostäder, något som kommunen konsekvent sagt nej till.

- Om vi hade velat sälja det här som tomtmark hade vi förstås gjort det själva i stället, säger den förre Centerpolitikern Bengt Johansson.

ANNONS