Brist. – Den här tiden för eleverna på skolan kommer inte tillbaka, säger Charlotte Limberg, på Skolinspektionen.
Brist. – Den här tiden för eleverna på skolan kommer inte tillbaka, säger Charlotte Limberg, på Skolinspektionen.

Vite på 600 000 om brister inte rättas till

Skolinspektionen har beslutat att Henåns skola måste rätta till flera allvarliga brister. Om inte bristerna som gäller för elever i behov av särskilt stöd rättas till kan det bli aktuellt med ett vitesföreläggande på 600 000 kronor.

ANNONS
|

– Bristerna som vi sett är tillräckligt allvarliga för påtryckningsmedel, säger Charlotte Limberg, utredare på Skolinspektionen.

I beslutsrapporten går att läsa att "Tillsynen visar bland annat att elever, trots kända svårigheter, inte får de extra anpassningar som de behöver, till exempel i form av förändrat upplägg i undervisningen. Det finns också elever i behov av särskilt stöd som inte får det stöd de har rätt till" Det innebär i sin tur att elever inte når kunskapsmålen i ett eller flera ämnen.

Skolinspektionen påpekar även skolans brister med att skapa en trygg och lugn studiemiljö.

När Bohusläningen kontaktar, Bo Larsson, rektor på Henåns skola sedan augusti, vill han inte svara på frågor utan hänvisar till utvecklingschef Lars Jansson. Bo Larsson säger däremot att han framöver kommer att leda arbetet framåt och utforma handlingsplaner.

ANNONS

Känt sedan tidigare

Bristerna har funnits under flera år, och rektorsbyten har varit flera. Skolan har haft mycket problem den senaste tiden. (se faktaruta).

Föreläggandet om vite kom inte som någon överraskning för Lars Jansson.

– Vi är medvetna om att det funnits brister. Till viss del tror jag att de har att göra med ut- och inflytten i skolan. Personalen har inte kunnat fokusera tillräckligt på eleverna. Men rutinerna kan också ha varit bristfälliga, säger han.

En sådan rutin som Skolinspektionen menar brustit är elevhälsans uppgift på skolan.

– Elevhälsan är delaktig i att utreda elever med särskilda behov, men inget har fungerat som det var tänkt. Den nya rektorn har fått ett tydligt uppdrag från skolchefen att titta på elevhälsan, säger Lars Jansson.

Skolinspektionen har tidigare fattat beslut om vite på 600000 kronor vad gäller brister i kommunens vuxenutbildning. Även Ängås skola ska vidta åtgärder.

– Det hade varit bra om vi hade haft godkänt på allt, men det är få som har det. Vi kommer att följa upp alla brister, både på huvudmannanivå och på skolenhetsnivå, säger Lars Jansson.

ANNONS

Han påpekar att många elever får fullgoda betyg, men att de som behöver stöd är särskilt utsatta.

Skolinspektionen kräver att kommunen rättar till bristerna och redovisar vad som gjorts senast i april nästa år.

Fakta: Henåns skola

I september 2011 invigdes skolan som kostade 186 miljoner kronor att bygga.

I oktober 2012 tömdes skolan på grund av hälsoproblem.

I april 2015 beslutade fullmäktige att anslå totalt 71 miljoner kronor till ombyggnad. Det behövs ny ventilation, nytt tak och nytt golv i delar av skolan.

I september 2015 beslutade kommunstyrelsen att skjuta till ytterligare 19,5 miljoner kronor, vilket fullmäktige ställer sig bakom.

Målet är att öppna skolan hösten 2016.

ANNONS