Osaka är Tokyos avslappnade småsyskon

Jonas Jacobsson besöker Tokyos avslappnade småsyskon Osaka – och känner sig hemma bara efter några dagar.

ANNONS
|

Resmål: Osaka, Japan

Bästa besökstid: Året runt men extra fint på våren (mars/april) vid körsbärsblomningen eller på hösten (november).

Ta sig hit: Direktflyg till Osaka/Kansai flygplats från flera europeiska städer, från Göteborg krävs en eller två mellanlandningar.

Inför vårt andra besök i Japan var vi oerhört nyfikna på Kansai-regionen, med Osaka som nav och största stad i ett område fullt av historia och kultur. Vi tog oss direkt till händelsernas centrum och gick loss på den lokala delikatessen och streetfooden Takoyaki, samtidigt som vi blickade ut över den livliga kanalen i området Dōtonbori. Vi kände igen den livliga stämningen, men några gator bort från myllret anade vi att Osaka på många sätt skiljer sig från sin sitt storasyskon Tokyo.

Från våra första steg stod det klart att atmosfären här var annorlunda, en kontrast mot Tokyos fart och fläkt. Trots att det bor nästan 20 miljoner människor i storstadsområdet har staden en avslappnad känsla. Visst, Osaka är enormt till ytan men mycket av stadskärnan går att täcka med cykel. För det här är verkligen en cykelstad, man får stundtals vibbar av både Amsterdam och Köpenhamn, vilket bidrar till den lättsamma känslan. Vi spelade Mario Kart på Nintendo 64, sörplade i oss en fantastisk Ramen (viktigt att just sörpla) och begav oss ned mot Orange Street och området Horie.

ANNONS

Det är inte ofta jag använder uttrycket ”cool”, men det var precis vad jag tänkte när vi satt och tittade ut från ett uppenbarligen trendigt kafé – människorna här är onekligen coola och medvetna, men på ett avslappnat och opretentiöst sätt. Det är förmodligen helt galet att säga detta, men det finns vissa likheter i jämförelsen mellan Stockholm och Göteborg, och den mellan Tokyo och Osaka. Trots vissa språkbarriärer hade vi många roliga samtal med lokalborna och kanske var det aningen lättare än vad det skulle vara i Tokyo, faktum är att vi redan efter några dagar kände oss hemma.

LÄS MER:Rom – en italiensk dröm

LÄS MER:Paris – ljusets stad i 360 grader

ANNONS