Paris – ljusets stad i 360 grader

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål. Den här veckan: Paris.

ANNONS

Det är svårt att inte komma till Paris med skyhöga förväntningar. Under mitt första besök, som var en höst i oktober månad, fick jag uppleva åtminstone en liten del av vad som gör den franska ­huvudstaden till en riktig pärla. Höst­solen värmde, lyste upp lövens skiftande färger och kastade långa, dramatiska skuggor över det pulserande livet på ­Paris många vackra gator.

Jag hade som sagt förväntningar, men också ett öppet sinne och min vanliga naiva nyfikenhet. Jag ser ofta till att vara ”lagom” påläst men också att hela tiden välja andra gator, stanna upp i strömmen och se mig omkring. Som att vända mig bort från den ikoniska glaspyramiden vid Louvren och i stället se hur Paris­borna själva tar in en solig hösteftermiddag. Finna blicken hos en liten flicka som stannat upp mitt i rusningen på bron Pont d’Arcole över floden Seine. Eller ta en sidogata till Notre Dame och se en konstnär stå för sig själv och vackert tolka de fyra klockorna i ett litet ritblock. Det är ögonblick och stunder som lyfter min upplevelse av en så självklart ­vacker stad som Paris till en ännu bättre och framförallt mer verklig dimension.

ANNONS

När jag hade vandrat runt på kullerstensgatorna i Montmartre och uppför de många trappstegen till Sacré-Cœur, tog jag mig till sist ner till Triumfbågen för att säga farväl för den här gången. Till min stora förvåning såg jag människor på toppen och insåg att man kunde ta sig upp där. Efter att ha övertygat mig själv om att det var värt en slant och hastat upp för en lång lång spiraltrappa anlände jag till en fantastisk 360-graders-vy över ”Ljusets stad”.

Det smeknamnet – som ursprungligen kommer från att Paris var först i Europa med elektrisk gatubelysning – tycker jag passar staden så oerhört bra. Speciellt i den här bilden, när det sista ljuset från skymningen lyser upp himlen i mjuka nyanser samtidigt som de många avenyerna nedan tänds upp, med Eiffeltornet triumferande i bakgrunden.

LÄS MER:Rom – en italiensk dröm

LÄS MER:Magnifik naturupplevelse i Slovenien

LÄS MER:Urban djungel – Hongkong är ett fenomen

Resmål: Paris, Frankrike

Bästa besökstid: Året om! En sen höst är mycket vacker med färgerna och erbjuder mysiga besök på boulangerier.

Ta sig hit: Direktflyg från Göteborg. Eller tåg med stopp i bland annat Belgien och Holland på vägen.

ANNONS