Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen gör insats för bälten

De flesta har på sig bilbälte i framsätet, men i baksätet eller på bussen är det värre. Den här veckan har polisen extra fokus på fordonens skyddsanordningar.

Just nu pågår en av polisens insatsveckor med fokus bland annat på bilbälten, en satsning som sker samtidigt inom hela EU.

– Vi ser särskilt över bältesanvändningen vid vanliga kontroller, och informerar om hur viktigt det är att spänna fast sig, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på Polismyndigheten.

NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) genomför årliga mätningar av bältesanvändningar i landets samtliga kommuner. I höstas visade den att 94 procent av svenskarna använder bälte i framsätet. Samtidigt är vi sämre när vi åker i baksätet eller färdas med buss.

– På det stora hela går det sakta och säkert uppåt. Att man inte använder det lika ofta i baksätet kan bero på att man känner sig tryggare där, och att det inte har varit lag lika länge, säger Kristina Nilsson, informatör på NTF i Fyrbodal.

Hon får medhåll av Ursula Eriksson, som tror att vi försummar säkerheten på bussen för att det ska gå fort och av gammal vana.

– Där är vi väldigt slarviga överlag och tänker att det inte är så farligt. Ett stort fordon ger ofta en falsk trygghetskänsla.

I dag vet de flesta att riskerna i trafiken ökar utan bälte, och Ursula hoppas att de som använder bälte kan påverka andra.

Enligt polisen kostar det 1 500 kronor att sitta obältad i en buss där det finns säkerhetsbälte. Har du inte bältat fast dina barn i bilen kostar det också ett antal hundra kronor, per barn...