Polisens nya varning inför julhandeln

Julen är runt hörnet och nu varnar polisen för bedrägeri med bluffakturan. - Om någon ringer och erbjuder dig en vara eller tjänst, dra öronen åt dig, säger Magnus Lindegren vid polisen i Västra Götalands bedrägericentrum.

ANNONS
|

Polisen går nu ut och varnar på sin hemsida för bedrägerier, lagom till julhandeln - framförallt bluffakturor. Det finns tre olika typer av bedrägerier, menarMagnus Lindegren vid polisen i Västra Götalands bedrägericentrum:

- En typ är att någon ringerupp dig och erbjuderen produkt eller vara somjag tackar nej till, men trots mitt nej så skickas erbjudandet till ens företag där det framgåratt man har tackat ja till en tjänst eller vara, säger Magnus Lindegrenoch fortsätter:

- Som företagare till exempel har du inte rätt till ångerrätt.Det gör att när man pratas vid över telefon vet ingen annan vad som sägs. Bedragaren väljer att spela in själva avtalsinformationen, där med är det svårt att veta vad som sagts före och efter samtalet.

ANNONS

En annan typ av bluffaktura kan vara när man intehar någonkommunikation innan. Utan bedragaren skickar ut på vinst och förlust och hoppas att någonbetalar in pengar på den fakturan som skickas ut.

- Ett tredje alternativ är att man har ett bedrägligt utformat erbjudande, där förmår man en person att skriva under på ett erbjudande, somkan stå inbäddat i text exempelvis, på detsättet får ett företag att klivapå ett abonnemang med kostnad till följd.

"Dra öronen åt dig"

Enligt Magnus Lindegren får polisen flestanmälningar från ett utländskt bolag, som är en söktjänst på nätet. Där får personen i fråga ett utskick som liknar ett material från annan myndighet. Personen uppges behövafyllai uppgifter som redan är inlagda ochhar man förändringar på exempelvis på sin adress såfår man skicka in.

- Jag brukar säga att om någonringer och erbjuder dig en vara eller tjänst, dra öronen åt dig. Detkan vara en illegalverksamhet eller någonsom inte har med ärlighet att göra alls. Fundera om du verkligen har ett behov av produkten och har du inte tid att prata, så lägg på luren. Det går inteatt backa frånett ingånget avtal.

Magnus Lindegren rekommenderar att har man råkat ut för ett bedrägeri: bestrid fakturan.

- I samband med att du göra ett köp på internet så exponerar du dina kortuppgifter. Bedragare kan hjälp av dataprogram tanka ner dina kortuppgifter och köpa varor i ditt namn som du sedan kan betala för.

ANNONS

"Håll utkik efter ett grönt hänglås"

Jan Olsson jobbar på polisens bedrägericentrum i Stockholm, även han har delat med sig av sin erfarenhet i en tidigareintervju med GP:

- Det bästa tipset när du handlar varor över internet är att googla på företaget för att se omdömen om företaget. Håll utkik efter ett grönt hänglås i adressfältet och kolla så handlarenhar säkerhetsfunktionen 3D Secure på sajten, då blir genast köpet mycket säkrare, sa han då.

Så bestrider du en faktura

Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått. Det är inte nödvändigt att bestrida en sådan faktura, men det är att rekommendera. Däremot är det nödvändigt att bestrida en faktura som inte är utformat till ett erbjudande.

Hur du bestrider en faktura Du kan bestrida per brev (helst rekommenderat), e-post eller fax. Använder du e-post ska du noggrant ange fakturanumret, det är även bra att skanna fakturan och bifoga till meddelandet.

Ditt bestridande ska innehålla:

  • uppgift om vilken faktura det gäller
  • att du bestrider den och varför
  • Skriv kortfattat att du bestrider fakturan och varför. Exempel: "Bestrider betalningsansvar- ej beställt" eller ”Bestrider betalningsansvar, har inte ingått avtal”.

    Det är mycket viktigt att din invändning speglar omständigheterna i ditt ärende, använder du standardformuleringar måste de vara relevanta för ditt fall.

    Brevet och en kopia på bluffakturan skickar du till den adress som företaget angivit på fakturan. Spara kopior på alla dina brev, meddelande och eventuell annan konversation med motparten. I ett senare skede kan det vara viktigt att kunna styrka datum och innehåll i bestridandet -för därför gärna dagbok överhändelseförloppet.

    Inkasso och Kronofogden

    Trots att företaget fått ditt bestridande händer det att de lämnar vidare den obetalda fakturan till inkasso.Det är viktigt att du bestriderfakturan även från inkassoföretaget.

    Företaget kan också vända sig direkt till Kronofogden. Har du fått ett betalningsföreläggande från Kronofogden, måste du skicka ett skriftligt bestridande även till dem.

    Om företaget trots ditt bestridande vill gå vidare med ärendet måste det prövas av domstol. Oseriösa företag brukar inte vilja ha en sådan prövning.

    Källa: Polisen

    ANNONS