Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rådet som hjälpte Måns till vinst

När Måns Zelmerlöw tog hem segern i Eurovision song contest satt koreografen Fredrik Benke Rydman hemma i soffan och såg på tv.

Han fick se en överlycklig vinnare komma upp på scenen och tacka männen bakom scenshowen.

– Det var väldigt stort att han nämnde mig och David Nordström inför 200 miljoner tittare. Jag tror att Måns känner sig stolt och glad för att vi har gjort det här numret tillsammans, säger Benke Rydman.

På lördag är det premiär för Eldfågeln på Göteborgsoperan och den senaste tiden har koreografen varit mycket i Göteborg. Därför valde han att tillbringa helgen hos familjen i Stockholm i stället för att åka till Wien.

– Ja, jag satt framför tv:n och försökte hålla mig vaken genom det evighetslånga programmet, jag var faktiskt på väg att gå och lägga mig när det kändes som om Ryssland skulle dra ifrån.

Veckan före tävlingen var han i Wien och repeterade med Måns Zelmerlöw, övriga repetitioner har filmats och skickats över och sen har de haft telefonkontakt.

– Men det är klart att jag gärna skulle velat vara där.

Vad trodde du om hans chanser?

– Det kändes som att han lätt skulle komma topp tre, men man vet ju aldrig.

Var du nervös?

– Nej, det var jag faktiskt inte, lite kanske. Men inte som jag kommer att vara på premiären av Eldfågeln.

Tyckte du att han satte numret i lördags?

– Han är ju grym, men det finns alltid saker att göra lite bättre, han missade faktiskt en blick, men jag tror inte det var någon som märkte det. Nej, det var skitbra. Det är kul att jobba med Måns för man vet att han levererar.

Vad tänkte du när han vann?

– Jag tänkte på att det är så coolt att ett nummer går så här långt, från början hade man inte en aning om det skulle gå vidare i Melodifestivalens deltävling.

Vad var svårast att få till?

– Ja, jag vet inte hur många dagar jag har suttit över axeln på David Nordström och bara ”nej, de där prickarna åker ut för långt där, det ska upp lite mer.” Det svåra var att få det att se bra ut och kännas musikaliskt.

Har du pratat med Måns efter segern?

– Nej, bara på sms. Men vi hördes innan han körde.

Vad fick han för råd?

– Att skita i allt, inte betrakta numret utifrån utan bara gå på instinktiv känsla och vara i låten. Det handlar bara om att vara närvarande. Försöka ha roligt, tänka på att njuta. Vi snackade bara om det, ingenting tekniskt.