Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Rök i tunnel stoppade tågen i hela Västsverige

En rad avgångar ställdes in under lördagseftermiddagen på grund av rök i en tunnel i Göteborg.

Det var strax före klockan 15.00 på lördagen som larmet kom. Inringare hade sett rök komma ut ur Gårdatunneln vid Liseberg i Göteborg.

Ett räddningspådrag drog igång och tåg ställdes in. I första hand var det Göteborg Kungsbacka och Borås som stoppades. Men i takt med att räddningsarbetet fortskred stoppades tågavgångar för hela Västsverige.

– Vi fick dra åt strömmen och alla avgångar påverkades, säger Carl Hansson, störningskoordinator på Västtrafik.

Under lördagen var tågen i hela Västsverige kraftigt påverkade. Inte minst Västtåg till och från Uddevalla. Avgångar ställdes in och ersättningsbuss sattes in.

– Trots att tågen kan rulla som vanligt får man kanske räkna med fortsatta störningar, säger Carl Hansson vid 16-tiden på lördagen.

En timma efter att larmet kom kunde tågtrafiken släppas på. Men stoppet kan få följdverkningar under stora delar av lördagskvällen, enligt Västtrafik.

Rökutvecklingen vid tunnelmynningen visade sig inte bero någon brand.

– Det är lite oklart. Men vi misstänker att någon form av diesellok har passerat tidigare och att röken kommit från den. När vi väl är på plats så hittar vi ingenting, uppger Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Västtrafik hänvisar till reseplaneraren och hemsidan för att se vilka avgångar som ställts in och om ersättningsbussar finns.