Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röstningsreglerna i Melodifestivalen ändras

Röstningsreglerna i Melodifestivalen ändras. Det lovade Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt vid en presskonferens i Lidköping på torsdagseftermiddagen.

Efter P4 Sjuhärads avslöjande att en man i Västsverige ska ha manipulerat sin dator till att automatiskt ringa in 2 500 röster på ett bidrag i en av de senaste årens tävlingar kommer nu festivalledningen att ändra reglerna från och med Andra chansen i Lidköping på lördag.

– Vi kommer att infoga ytterligare en skrivning i våra tävlingsregler. Man kommer inte att få köpa röster i kommersiellt syfte, gör man det blir man diskvalificerad, sa Maria Ilstedt.

Att röstsiffrorna gått ned i år skulle kunna ge ett större utslag av manipulationer men årets röstningar har redan dubbelkollats och inget onormalt har upptäckts, hävdade hon. Röststatistik finns bara från 2012.

I Eurovisionsschlagern säger reglerna att man bara kan rösta tjugo gånger per telefonabonnemang. Det kan bli fråga om en maxgräns även i Svenska Melodifestivalen.

- Vi ska se över det, men samtidigt är det roligt att artister från mindre orter kan röstas fram av lokalpatriotism. Vi får försöka hitta en balans. Jag tror att vi kommer att hitta en bättre lösning till finalen 2015.

Maria Ilstedt visste inte om något liknande förekommit tidigare:

- Jag har ingen aning. Man vill ju gärna tro att världen är god.

Mannen bakom "röstroboten" säger till P4 Sjuhärad att syftet var att visa att röstningen går att påverka. Artistens representanter betalade för röstningen.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få i väg ett par hundra samtal i minuten. Som jag har hört sitter det callcenters och ringer åt kända skivbolagsdirektörer. Det är klart, det är ett viktigt sätt att promota sin musik, säger han.

Vilket bidrag det kan tänkas handla om ville inte Maria Ilstedt spekulera i:

- Vi har för lite underlag.

Under torsdagseftermiddagen stoppade Svenska spel allt spel på Melodifestivalen tills vidare. Även Ladbrokes och Betsson har stoppat allt spel.