Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren vid en digital pressträff om covid-19 situationen i landet under tisdagen. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren vid en digital pressträff om covid-19 situationen i landet under tisdagen. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen tar bort coronarestriktioner för offentliga sammankomster

Deltagartaken för sammankomster tas bort den 29 september, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens presskonferens.

Svenska regeringen har nu beslutat att ta steg fyra i återgången från coronarestriktioner, meddelar man vid en presskonferens under tisdagen.

Bland annat tas restriktioner för maxantalet deltagare vid offentliga sammankomster och privata sammankomster i hyrda lokaler bort.

– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger runt om i landet, säger Amanda Lind, kulturministern.

”Kan leva som vanligt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att FHM bedömer att vaccinationstäckningen kommer öka.

– De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september. För ovaccinerade gäller att de även fortsättningsvis riskeras att drabbas av allvarlig sjukdom, och det kommer att vara ett bekymmer när vardagslivet kommer att återgå mer till det normala.

– Så vänta inte, se till att gå och vaccinera dig.

Socialminister Lena Hallengren säger att det bara är genom hög vaccinationstäckning som Sverige kan ta sig ur pandemin, och lyfta samtliga restriktioner.

– Smittspridningen kommer inte att försvinna helt men färre kommer att bli svårt sjuka när fler är vaccinerade.

15 000 deltagare

Socialminister Lena Hallengren säger att tanken är att vaccinationsbeviset ska nyttjas genom EU:s digitala covid-bevis, men frågan skickas först på remiss.

– Jag vill verkligen understryka att tanken är inte att de ska behöva användas, det har beretts för att vi ska ha en beredskap.

Detta har förberetts under en längre tid, enligt Hallengren.

– Stora evenemang som är större än 15 000, där vill vi fråga Folkhälsomyndigheten om man känner behov av tak eller begränsning på något sätt.

Johan Carlson säger att man inte vet vad som kommer framöver, med varianter som vaccinet inte biter lika bra på.

– Men som det ser ut nu ser vi inte riktigt det behovet (att införa vaccinpass), säger Carlson.

Detta gäller framöver

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Det som återstår är uppmaningen att den som har symtom ska stanna hemma, samt uppmaningen om att hålla god handhygien.

Tror inte på fler restriktioner

Socialminister Lena Hallengren säger att restriktionerna i sig bedöms ha liten påverkan för att ytterligare pressa ned smittspridningen.

Hon säger att regeringen lovade besked om restriktionerna i september, och att man nu håller detta. Hon tror inte att man kommer återinföra restriktioner.

– Det här är ett förrädiskt virus, det skulle kunna hända något framöver, men det är inte det vi ser framför oss i dagsläget. Då hade vi inte gett detta besked.

Johan Carlson säger att bedömningen görs utifrån trycket på vården snarare än smittspridningen. Han säger att FHM återkommer vad gäller vaccinationer av yngre barn.