Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen satsar på sjukhusclowner

Sjuka barn måste få leka, skratta och förtrollas in i fantasins värld. Det anser Västra Götalandsregionen som nu satsar ytterligare på sjukhusclowner. I höst kommer barnen på Näl att besökas av sina rödnäsade vänner inte mindre än varannan vecka.

– Det känns helt fantastiskt och pengarna är så väl placerade! säger en glad Elisabeth Bengtsson som är enhetschef på lekterapin på Näl.

Sjukhusclowner är inget nytt koncept på sjukhuset utan har funnits i flera år - men då finansierats genom donationer från Barncancerfonden och Min stora dag.

Clownerna på Clownkliniken, som är baserade i Göteborg och mestadels håller till på Sahlgrenska och Drottning Silvias barnsjukhus, har de senaste åren besökt Näl tre gånger per termin. Men nu kommer alltså besöken att mer än tredubblas. Detta tack vare att Västra Götalandsregionen kommer gå in och stötta ekonomiskt.

– Det är ett riktigt uppsving att vi kommer få ha dem här så mycket. Det är väldigt uppskattat hos både barnen och deras familjer, säger Elisabeth Bengtsson.

Många av föräldrarna till barnen som kommer till Näl på dagsbesök bokar in provtagningar eller kontroll hos läkaren då de vet att clownerna ska hälsa på.

På avdelning 23 finns två sektioner med plats för 25 barn med olika sjukdomar. En del av dem kan lämna avdelningen och komma till lekterapin där clownerna inleder sina besök. De som måste vara kvar på sina rum går clownerna sedan runt till.

Clownkliniken består för närvarande av sju personer, där alla är utbildade skådespelare med många års erfarenhet i branschen. Maja Ringstad är en av dessa och även chef för verksamheten. Att regionen nu vill satsa på detta ser hon som något mycket positivt.

– Det en möjlighet för oss att arbeta mer kontinuerligt med barnen. För dem blir det inte en engångshändelse att vi dyker upp. Vi blir snarare några som de kan utveckla en relation till. Att komma oftare gör det lättare för oss att följa upp och fördjupa oss i barnen på ett helt annat sätt, säger hon.

Känslorna står i fokus under besöken och i leken som uppstår finns en viktig bearbetning.

– Mycket av det som barnen varit med om kommer upp när vi leker tillsammans. Många tänker nog på clowner som endast någonting skojigt, men det blir ofta en hel del allvarligt också. Även om det inte är vårt uttalade huvudsyfte, säger hon.

Trots att Clownkliniken repeterar mycket och använder sina clownkunskaper när de är ute på sjukhusen, uppstår förstås mycket oväntade situationer som får hanteras på plats.

– Där finns mycket av komiken. Vi får så mycket hjälp av barnen. Allt blir plötsligt möjligt i leken och fantasin spränger alla sjukhusväggar. Vi har väldigt roligt tillsammans.

Bild: Ingrid Lindberg
Bild: Ingrid Lindberg