Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det fina vädret lockar den badsugne till ett dopp i trädgårdsbassängen

Så farlig är trädgårdspoolen

Det växlande vädret får många att välja den egna poolen hemma i trädgården i stället för havet. Men det gäller att se upp. Boverket varnar för farorna med poolerna.

Drunkningsolyckor är vanligaste dödsorsaken bland små barn. Varje år drunknar ett eller två barn i en pool eller trädgårdsdamm i Sverige. Samtidigt är hemmapoolerna mer populära än någonsin.

– Det har blivit mer och mer trendigt att satsa på sin trädgård, inte minst tack vare alla trädgårdsprogram på tv, säger Ulf Dencher, försäljningsansvarig på företaget Folkpool.

Ulf Dencher säger att försäljningen av simbassänger för hemmabruk går bra och att företaget inte har påverkats av lågkonjunkturen. Han konstaterar att svensk poolindustri har gått stadigt framåt under de senaste tio åren.

– Den absolut vanligaste villapoolen är fyra gånger åtta meter stor. Den passar på många tomter, säger han.

Det är extra svårt att ta sig upp ur en uppblåsbar pool. För alla föräldrar vilar ett stort ansvar – både då barnen är i poolen och vid de tidpunkter som poolen borde vara tom.

– Man ska ha ett skyddsöverdrag med högst 50 millimeters maskvidd eller ett staket som är minst 90 centimeter högt, säger Ulf Dencher.

Boverket påminner om att skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika och föreslår att staketet ska ha säkerhetsbeslag så att små barn inte kan öppna det. Reglerna gäller dock bara för fasta pooler och ansvaret är fastighetsägarens. De flyttbara poolerna omfattas i stället av ordningslagen, där ansvaret ligger på anläggningens ägare.

– I ordningslagen står det att brunnar, bassänger och liknande anläggningar skall vara försedda med de säkerhetsanordningar som behövs med hänsyn till anläggningarnas belägenhet och beskaffenhet, säger Petra Dahlström på Uddevallapolisen.

Det innebär att det inte finns några exakta regler för om badstegen ska vara i eller ur, eller hur andra skyddsåtgärder ska vara utformade. Men det är poolinnehavaren som är ansvarig vid en eventuell olycka om till exempel grannens barn smiter in på tomten.

– Det handlar ju om att barnen inte ska drunkna. Ansvaret vilar på ägaren och i övrigt hänvisar vi till ordningslagen, säger Petra Dahlström.