Så gick det i valet i Uddevalla

När nästan alla röster i Uddevallas distrikt var röstade stod det klart att en majoritetsregering i Uddevalla är möjlig.

ANNONS
|

Då krävs samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Även Nya Uddevallapartiet kan behöva ingå i styret.

Utan de sistnämnda får de rödgröna nästan 48 procent - men preliminärt 31 av 61 mandat, vilket blir en knapp majoritet i kommunfullmäktige. Om även Nya Uddevallapartiet ansluter sig kan de tillsammans få nästan 56 procent.

Anna-Lena Heydar, förstanamn för Socialdemokraterna är rent allmänt, öppen för nya lösningar;

–Jag tror nog att vi ska kunna hitta en majoritetslösning lokalt. Vi får tänka nytt och fundera över blockgränserna, säger Anna-Lena Heydar, (S).

Nya Uddevallapartiet utesluter ingenting.

– Vi har inte uteslutit någon men vi måste smälta detta resultat nu och sätta och imorgon och se vad som ska göras. Vi har sagt hela tiden att vi är öppna för en bred samverkan.

ANNONS

Moderaternas ras i kommunalvalet kan leda till att partiets gruppledare Henrik Sundström avgår.

När alla valdistrikt var räknade på söndagsnatten hade Moderaterna i Uddevalla fått 15,8 procent av rösterna. Det innebär att partiet hade tappat 9,2 procent av rösterna jämfört med 2010 års val.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt har redan meddelat att han avgår som partiledare senare i vår. På riksnivå tappade partiet 6,7 procent jämfört med 2010 och hamnar på cirka 23 procent.

Som gruppledare i Uddevalla och med ett ännu sämre lokalt valresultat, tycker Henrik Sundström att även han måste fundera på framtiden.

– Vi åkte på en stjärnsmäll. Det är klart att man måste fundera i de banorna. Men jag tycker att Reinfeldt är alldeles för tidigt ute, det här måste man sova på. Men det är klart att man måste ställa sin plats till förfogande om det finns anledning.

– Om det blir ett konstigt parlamentariskt läge har man också ett ansvar att se till att land och kommun är regeringsbart. Men jag ska prata med partiet också, det här är inte bara mitt ansvar.

Henrik Sundström kan se tre orsaker till det dåliga resultatet:

– Vi har ett lokalt utbrytarparti, Uddevallapartiet, som tar röster framför allt från oss. Utbrytarpartier brukar ta från det parti som de brutit sig ut från. Sedan finns det ett allmänt tapp till Sverigedemokraterna, det är samma tendens i alla val. Och så är det att vi har regeringsmakten, det sliter alltid på stödet.

ANNONS

Det jublades försiktigt på Socialdemokraternas valvaka i Uddevalla när de första distrikten hade räknats. Men det blev helt tyst på Alliansens valvaka på Riverside när resultatet stod klart.

–Det finns ingen tydlig majoritet. Det kommer att bli extremt svårregerat för den som ska bilda regering, konstaterar kommunalrådet Henrik Sundström (M).

I riksdagsvalet visar prognoserna att moderaterna tappat var tredje röst till Sverigedemokraterna.

–Vi har varit tydliga med att vi vill vara ett öppet, modernt och inkluderande land och det har inte attraherat alla våra tidigare väljare, säger Henrik Sundström.

Johan Wiktorsson (M) är självkritisk.

–Jag har varnat länge för det här. Vi som kommunpolitiker hör pratet om invandringens kostnader i vardagen på ett annat sätt än politikerna på riksplanet. Vi kanske skulle ha drivit på hårdare om att de andra länderna i EU också måste ta sitt ansvar, säger Johan Wiktorsson (M).

Även i kommunvalet har M tappat röster, bland annat till Nya Uddevallapartiet.

–Självklart är jag besviken. Det blir ingen rolig situation i kommunfullmäktige och jag kan inte se vem som kan bilda majoritet. Det verkar bli en liknande situation som vi hade under åren 2006 till 2010 med nya partier i fullmäktige som sedan faller sönder.

Anna-Lena Heydar, förstanamn för Socialdemokraterna, är mer hoppfull.

ANNONS

–Jag tror nog att vi ska kunna hitta en majoritetslösning lokalt. Men jag är lite besviken över att vi inte fått högre resultat på riksnivå. Det kommer att krävas nya lösningar och att vi tänker nytt och funderar över blockgränserna, säger Anna-Lena Heydar.

Riksdagsvalet slutade på 43,7 procent för det rödgröna, 39,3 för alliansen och 12,9 procent för SD.

I kommunvalet blev det en minskning för S - som hamnar på 32,7 procent - och en kraftig ökning för V - som hamnar på 9,1 procent. Nya Uddevallapartiet såg ut att få nästan åtta procent av rösterna och SD över 11 procent.

–Vi får nog vänta tills på onsdag innan vi vet exakt hur det gått i kommunvalet. Men nog borde det gå att få ihop en rödgrön majoritet, tror Ingemar Samuelsson (S).

Under hela kvällen var det en dämpad stämning på alliansens valvaka på Riverside. Det till och med suckades mer och mer under kvällens lopp.

Johan Wiktorsson (M) är inte förvånad över att många av de förlorade rösterna på riksplanet gått till Sverigedemokraterna.

–Bara de senaste dagarna har jag hört flera som sagt att de ska rösta på SD i riksdagsvalet, men röstar blått eller rött i kommunvalet, säger Johan Wiktorsson.

ANNONS

Magnus Jacobsson (KD) höll modet uppe trots tillbakagången för både Kristdemokraterna och alliansen.

–Det här är osäkert. Men nu har vi bara fått kortleken. Vi ska nog förhandla oss fram till något bra, tror han.

Nyblivne folkpartisten Roger Johansson förvånades mest uppgifterna i svt:s vallokalundersökning som pekade på att Feministiskt Initiativ skulle kunna klara 4-procentsspärren till riksdagen.

–Jag kan inte tro att hela fyra procent av de som röstar är så enfaldiga att de röstar på FI, sa Roger Johansson.

Senare på kvällen kunde han konstatera att prognosen inte stämde. FI får ingen riksdagsplats utan landade på 3,1 procent.

Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) valvakade i Uddevalla och trodde redan tidigt på kvällen att det skulle bli ett regeringsskifte.

–Jag är inte överraskad. Jag tror Löfvén får bilda regering, men frågan är hur länge han klarar att behålla regeringsmakten. han ska få igenom sin budget och sedan är det vårproppen som ska igenom i riksdagen. Jag utesluter inte att det blir extraval, säger Roland Utbult.

På riksnivå kan Vänsterpartiet inte glädja sig åt någon större framgång, men lokalt i Uddevalla kan det bli en överraskande stor ”Gahnströmeffekt”.– Vi är chockade men det är absolut inte säkert att det står sig, det får vi se. Men kommer vi på till exempel 8 procent i Uddevalla är det jättebra, sade en mycket glad Ewy Gahnström när de första valdistrikten var räknade. Till slut fick hennes parti 9,1 procent.Efter att ha varit borta från politiken i flera år återkom Ewy Gahnström inför årets val till Vänsterpartiet och kommunpolitiken i Uddevalla.I tidigare kommunval har hon varit den som har fått mest personröster av alla. Men att det som nu kan vara på gång skulle vara en slags Gahnströmeffekt vill hon inte spekulera i.– Jag tror att man har övervärderat min roll.I skafferiet stod en champagneflaska som skulle korkas upp förutsatt att valresultatet blev bra.– Då kommer den fram under kvällen och jag kommer att ta både ett och två glas, sade hon.Hon menar att Vänsterpartiets eventuella framgångar beror på alliansens politik.– Vi ser ett tudelat samhälle. Frågan om vinster i välfärden har upprört många och vi är emot det. Sen är Jonas Sjöstedt en väldigt duktig och påläst partiledare. Han känns trygg och stabilÅ andra sidan kan Feministiskt initiativ, Fi, ha påverkat partiets resultat i negativ riktning, tror hon.– Jag hade hoppats att vi skulle göra ett bättre valresultat på riksnivå men jag vet också att Fi har tagit röster från oss.

ANNONS
ANNONS