Gro Sundell är enhetschef på den nya mottagningen för patienter med utmattningssyndrom. Det är Sahlgrenska universitetssjukhuset som står bakom mottagningen.
Gro Sundell är enhetschef på den nya mottagningen för patienter med utmattningssyndrom. Det är Sahlgrenska universitetssjukhuset som står bakom mottagningen.

Så här undviker du att bli utmattad

Här kommer 12 tips för att undvika att bli utbränd. Barbro Bronsberg är socionom i grund och botten har arbetat som terapeut och föreläsare i över 25 år och hjälper människor att våga prata inför andra. Här är hennes tips på hur du ska undvika att bli utmattad.

ANNONS
|

1. Gå ner i varv och återhämta dig. – Jag ställer en timer när jag jobbar på 30 minuter. När den ringer tar jag och rör lite på mig och dricker lite vatten. Ta en långhelg om du känner dig utarbetad, säger Barbro Bronsberg. 2. Ta väl hand om din kropp. – Lugnande mat är bra. Inte för mycket kaffe eller socker utan det som skapar en bra balans och kvalitet. Sedan behöver man inte springa ett maraton utan det räcker att röra sig lite varje dag, säger hon. Barbro Bronsberg menar på att det är vanligt att människor vänjer sig vid att må dåligt. Hon hade själv ont i magen varje dag när hon var yngre. – Då tänkte jag "huvudet funkar i alla fall" när jag låg där på golvet och jobbade. Det var helt absurt! 3. Ställ rimliga krav på dig själv. – Vi behöver faktiskt inte göra vårt bästa hela tiden! Du kan inte göra allt. Det är som ett smörgåsbord, äter man mycket av allt så blir det inte bra, säger Barbro Bronsberg. 4. Säg lugnt nej och sätt gränser. – Du kan inte topprestera på allting. Ett nej är ett skydd för dig som inte behöver betyda att du är taskig. 5. Lär dig hantera din tid. – Dra ner på saker som ska göras. Gör det viktiga. Stanna upp och reflektera, Wow detta har jag hunnit med i dag! 6. Sätt upp mål och våga säg ja. – Sätt upp rimliga och viktiga mål. Man kan inte ha 40 mål och det måste finnas ett mål för dig själv, "målet Barbro", som påminner dig om vad som är roligt, säger Barbro Bronsberg. 7. Fyll på din egen energi känslomässigt mentalt och fysiskt. – Här ska du göra det som är roligt, inga måsten utan bara för att du vill. 8. Ta lagom med ansvar och delegera. – Allt vilar inte på dina axlar. Fundera över; är detta verkligen mitt ansvar?

ANNONS

9. Genomskåda rädslan – Mycket stress under lång tid kan göra att man blir rädd för allt. Det viktiga här att fråga sig; är det en rimlig rädsla jag känner?

10. Stå för dina värderingar. – Viktigt att du kan stå upp för dina värderingar såväl på arbetsplats som i hemmet, säger Barbro Bronsberg. 11. Rätt plats i livet - arbete och livssituation. – Fundera över om du är på rätt plats på din tidslinje. Hitta där du får din energi. 12. Personlig utveckling. – Reflektera över hur du kan vara nöjd med dig själv. Är håret rufsigt rättar jag till det i spegeln eller på mig själv?

ANNONS