Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så klär du ditt barn bäst när det blir kallt

Hur var det nu med bomull närmast kroppen, tvådelat eller overall? Familjeliv hjälper dig på traven med vad du bör tänka på när barnen ska kläs för kylan.

Höstlöven har knappt blivit gula, men det börjar bli hög tid att rota rätt på fjolårets varmare plagg för att se vad som passar och vad som behöver köpas nytt. En mamma på familjelivs forum undrar hur andra funderar kring ytterkläder för förskolebarn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vad ska era fyraåringar ha på sig ute i vinter? Jag hittade en superfin overall som jag tänkte köpa när min svägerska kom med synpunkter. Enligt henne ska det vara tvådelat nu så att inte dottern blir retad, då det bara är mindre barn som har overall. Från början hade jag tänkt köpa en ordentligt varm overall till dagis så att min dotter verkligen kan leka utan att bli kall och få in snö. Sen en jacka och överdragsbyxor som hon kan ha om vi är ute och promenerar eller gör något annat. Hur tänker ni, är jag fel ute? undrar mamman i forumet.

Carina Andersson som är förskolepedagog på ”I ur och skur Mullebo” tycker att det kan vara svårt att hitta rätt i kläddjungeln men hon menar att overall är helt oslagbart.
– Det finns inget bättre än en overall när det blir vinter och kallt. I år funderade till och med vi i personalen här på förskolan om vi skulle köpa in de till oss vuxna. När barnen blir äldre är det nog många som tycker att det är lite töntigt, men jag tycker att man ska behålla overallen så länge som möjligt, säger Carina.

Carina berättar att den grundläggande principen som gäller är lager på lager och att köpa lagom stora kläder. Är det för tajt blir barnet kall.
– Om barnen kläs i flera lager och inte med bomull närmast kroppen kommer man långt. Idag får man många gånger lite hjälp på traven med ett-två-tre-märkningar. Men underst bör man ha underställ, gärna i ull när det är lite kallare, sen fleece och ytterst overall eller jacka och byxa, säger Carina och fortsätter:
– När det gäller det yttersta plagget bör man tänka på hur barn är. De åker till exempel mycket kana på rumpan och då måste tyget stå emot. Det allra dyraste är inte alltid bäst men jag tycker man kan skippa de billigaste, för de håller sällan en hel säsong. När de tvättats ett par gånger försvinner förmågan att stå emot vätan.

Skor känns som ett knepigt köp. Hur ska jag tänka?
– Det är lite svårt att säga någon generell sko som passar över hela landet. Som förälder får man fundera på vad det brukar vara för vinter just där ni bor. Men generellt kan säga att skon ska vara stadig, med en lite högre sula så barnet kommer upp från den kalla marken gärna i cellgummi. Ett material med microluftbubblor som ger en lätt, flexibel och vattentät sula. Ett extra plus är om innerskon är löstagbar eller om man får plats med en extra sula, då är skon lättare att torka om det till exempel kommit in snö.