Så småningom ska en av årets skräpigaste högtider städas ut. Men har du koll på var det är okej att slänga använt julpapper, barrande granar och så småningom nyårets avfyrade fyrverkeritårtor?
Så småningom ska en av årets skräpigaste högtider städas ut. Men har du koll på var det är okej att slänga använt julpapper, barrande granar och så småningom nyårets avfyrade fyrverkeritårtor? Bild: Anna K Eriksson / TT

Så slänger du julens avfall i rätt tunna

Varken matrester eller granen får hamna i galen tunna. Allt ska sorteras i rätt kärl eller behållare för att kunna återvinnas eller brännas. Här är din guide till hur julens skräp ska tas omhand.

ANNONS
|

Soprum med återvinningskärl och återvinningsplatser riskerar att bli överfulla under juldagarna. Behöver du åka till återvinningscentralen öppnas de i mellandagarna – om du inte kan vänta till tjugondag Knut, då julen enligt tradition ska dansas ut.

Och mycket sopor blir det. Tre gånger mer under julen än motsvarande vanliga dagar bara i vanliga hushållssopor.

Ta bara de där små hållarna i aluminium som värmeljusen står i – väger nästan ingenting men när det handlar om någon miljon små aluminiumbyttor under en julhelg så kan det ändå bli något ton metallskrot.

– De klassas inte längre som förpackning. Helst ska man pilla bort den lilla veken som ska läggas bland brännbart. Det är olika typer av metaller, och detektorn klarar inte av att läsa av metallen i koppen om man inte tagit bort veken. I så fall går allt till brännbart, säger Johanna Ragnartz, vd och kommunikationschef på Håll Sverige rent.

ANNONS
Johanna Ragnartz på Håll Sverige rent.
Johanna Ragnartz på Håll Sverige rent. Bild: Viktor J Fremling

Johanna Ragnartz kommer precis från återvinningsplatsen, där hon skulle lämna kartonger.

– Där var redan överfullt.

Vårt skräp lämnar vi på tre ställen. Många flerbostadshus har återvinning för returpapper och glas med mera. Antingen i samma utrymme som där man komposterar och slänger sina vanliga hushållssopor eller i ett särskilt rum för grovsopor. Sedan finns återvinningsplatser med kärl för bland annat glas och förpackningar. Återvinningscentralerna är kommunernas insamlingsplats för farligt avfall, grovavfall, trädgårdsavfall och mycket mer.

Oberoende av plats ska varje sak sorteras rätt, för att återvinnas, komposteras eller brännas. Vi tar varje sak för sig och hur det ska sorteras.

– Generellt, var noga med att allt du återvinner hamnar inuti behållarna. Framförallt gäller det dem som står utomhus, annars kan det dras upp av fåglar och riskera att hamna i naturen. Matrester i gamla förpackningar kan bli föda till råttorna. En råtta överlever på 15 gram mat per dag. Alltså en matsked, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige rent rekommenderar några försiktighetsåtgärder när det gäller uttjänta batterier: Återvinn gamla batterier på en gång – undvik att ha dem liggande hemma. Tejpa batteriets poler med eltejp, oavsett om du kan återvinna det på en gång eller inte. Annars kan flera batterier som ligger tillsammans kortslutas på vägen till återvinningen.
Håll Sverige rent rekommenderar några försiktighetsåtgärder när det gäller uttjänta batterier: Återvinn gamla batterier på en gång – undvik att ha dem liggande hemma. Tejpa batteriets poler med eltejp, oavsett om du kan återvinna det på en gång eller inte. Annars kan flera batterier som ligger tillsammans kortslutas på vägen till återvinningen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Batterier. Läggs i batteriholken, som kan finnas i grovsoprum, på återvinningsplatser och -centraler. Batterier innehåller bland annat tungmetallerna kvicksilver, kadmium och bly, ämnen som inte ska hamna i naturen. Lämna hela produkten till batteriinsamlingen om ett inbyggt batteri inte går att plocka ut, ur till exempel en leksak.

ANNONS

Elljusstakar. Lämnas i behållaren med elektronikavfall. Det gäller även julstjärnor och elljusslingor som inte fungerar längre. Allt som har sladd eller drivs med batteri räknas som el-avfall. I mindre butiker kan du lämna detta när du köper en ny liknande produkt. Större butiker som säljer konsumentelektronik tar emot all typ av småelektronik, mindre än 25 centimeter i omfång, även när du inte köper något nytt. El-avfall innehåller både värdefulla metaller, som kan återvinnas, och hälsofarliga ämnen. I en del flerbostadshus finns numera behållare för elektronik i grovavfallsrummet.

Så återvinns plasten

Andelen plastförpackningar som i dag blir till nya plastprodukter är cirka 15-20 procent av de plastförpackningar som kommit ut på marknaden.

Med den nya anläggningen i Motala för plaståtervinning kan siffran bli bättre. Av de plastförpackningar som svenska folket lämnar in kan 55 procent återvinnas till plastråvara, exempelvis vattenbehållare eller resväskor.

Enligt Naturvårdsverket källsorteras 44 procent av plastförpackningarna av de svenska hushållen.

Frigolit. Frigolit är alltid plast och ska sorteras som det.

– Men var försiktigt så att frigoliten inte går sönder. Delar kan blåsa i väg och hamna i naturen. Det blir små bitar och är omöjligt att städa, understryker Johanna Ragnartz.

Granar. Granen som kommer från skogen ska slängas i container för rent ris, grenar och kvistar på återvinningscentralen. Materialet flisas, en del komposteras, resten förbränns och blir energi.

Den återvunna granen blir både kompost och till energi om du lämnar den på en återvinningscentral i Göteborg.
Den återvunna granen blir både kompost och till energi om du lämnar den på en återvinningscentral i Göteborg. Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Kartong. I kartongåtervinningen.

Kompost. Matavfallet som blivit över från julbordet och är oätligt komposteras och blir till biogas. Särskilda sopbilar hämtar dina bruna påsar och kör dem till en rötningsanläggning. Biogasen bildas när matresterna får ligga i en syrefri behållare. Enligt sorteringsguiden för Göteborgs stad räcker en brun påse med matrester för att driva en bil 2,5 kilometer.

ANNONS

Presentinslagning. Enligt Avfall Sverige är rekommendationen att ta bort tejp, etiketter och snören innan papperet läggs i kartongåtervinningen (pappersförpackningar). Mindre mängder tejp och snören funkar i återvinningen av pappersförpackningar, däremot inte i återvinningen av returpapper. Tejp, snören och etiketter läggs i brännbart.

– Systemet är egentligen godtyckligt. För om paket är inslaget i butik, så räknas det som en förpackning, och kan sorteras som det i sin helhet. Men om paketet är inslaget hemma så räknas inte allt som förpackning, utan ska sorteras var för sig. Det vill säga, det papperet går inte till pappersinsamlingen, utan i restavfallet, det vill säga brännbart. Det systemet handlar om att förpackningsinsamlingen finansieras av förpackningsproducenterna, förklarar Johanna Ragnartz på Håll Sverige rent.

Ljusstumpar. Stearinljus kan lämnas in för återvinning på återvinningscentral eller slängs i hushållssoporna. De är brännbart avfall.

Värmeljuskopp. De små kopparna i aluminium ska sorteras i två delar när ljuset brunnit ner. Koppen i metallskrot och veken i brännbart bland de vanliga hushållssoporna.

Sedan kommer nyår och raketer

Icke avfyrade fyrverkerier ska i första hand lämnas tillbaka till försäljningsstället. Avfyrade fyrverkerier sorteras som hushållssopor och slängs i det brännbara. ”Småsaker av metall kan materialåtervinnas om du lämnar dem på en återvinningscentral. Men det är helt okej att slänga dem i soppåsen", står det på Göteborgs stads sorteringsguide.

ANNONS

– Framförallt ska de inte stå kvar i naturen då festen är över, säger Johanna Ragnartz.

ANNONS