Antalet olyckor inom fritidssjöfarten minskade mellan 2020 och 2021. Genom att till exempel vara nykter och bära flytväst minskar man risken att vara med om en allvarlig olycka på sjön.
Antalet olyckor inom fritidssjöfarten minskade mellan 2020 och 2021. Genom att till exempel vara nykter och bära flytväst minskar man risken att vara med om en allvarlig olycka på sjön. Bild: Karl af Geijerstam

Så undviker du olyckor på sjön

Förra året omkom 20 personer i fritidsbåtsolyckor. Att förbereda sig väl inför båtresan kan minska risken för att råka illa ut på sjön.
– Var noggrann och säkerhetsmedveten så blir det lättare att njuta också, säger Kajsa Lindström på Transportstyrelsen.

ANNONS

Olyckor inom fritidssjöfarten är ovanliga i Sverige, men de förekommer fortfarande. I juni drunknade en man utanför Vaxholm sedan han fallit över bord från en båt, och häromveckan omkom ett äldre par efter att deras båt sjunkit utanför Strömstad. Just nu vårdas en man i Småland för livshotande skador efter en båtolycka.

Färre olyckor inom fritidssjöfarten

I fjol omkom 20 personer i fritidsbåtsolyckor. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för olyckor inom fritidssjöfarten 2021, som sammantaget är ett av de år med lägst antal dödliga fritidsbåtsolyckor det senaste halvseklet. Siffran är lägre än för 2020, då 29 personer förolyckades.

Antalet rapporterade fritidsbåtsolyckor med personskador var 413 stycken under 2021. Av dessa skedde de flesta, cirka en fjärdedel, i samband med att den drabbade förflyttade sig mellan båten och en brygga eller klippa.

ANNONS

Flytväst, nykterhet och tillgång till mobil

Enligt Kajsa Lindström, sektionschef på enheten för hållbar utveckling på Transportstyrelsen, kan man minska risken för att råka ut för allvarliga båtolyckor genom att vidta vissa åtgärder.

– För det första bör man kolla upp vädret innan man ger sig iväg. Sedan ska man ha flytväst, vara nykter ock ha en vattensäkrad mobil. Ha mobilen tillgänglig, till exempel i en snodd runt halsen.

Kajsa Lindström rekommenderar att man lägger in relevanta telefonnummer, till exempel till Sjöräddningen, i kontaktlistan, så att det går snabbt att larma om olyckan är framme.

– Det är också bra att vara fler än en på sjön. Man är alltid mer utsatt om man åker ensam. Säg också till folk på land vart ni tänker åka och när ni planerar att vara framme, så att de kan larma om de märker att ni inte kommer fram i tid.

Det kan vara skönt att göra upp en plan för hur man ska agera om man hamnar i en stressad situation på sjön, och att alla ombord på båten är med på den planen.

– Man ska ha med sig säkerhetstänket hela vägen, även under på- och landstigningen. Men glöm inte bort att njuta också, säger Kajsa Lindström.

ANNONS

Sjövett

Kajsa Lindström på Transportstyrelsen ger sina bästa tips för en säker båtresa:

  • Håll koll på vädret, innan och under båtturen.
  • Bär flytväst – majoriteten av de som omkommer i fritidssjöfarten har inte flytväst.
  • Var nykter.
  • Ha telefonen vattensäkrad, laddad och lättillgänglig.
  • Se till att båten är i sjödugligt skick.
  • Var uppmärksam på omgivande båtar.
  • Åk helst inte ensam och tala om för andra vart du ska och när du planerar att vara framme.
  • Var försiktig när du kliver på och av båten.

LÄS MER:Polisen om dödsolyckan: Segelbåten tros ha gått på grund under natten

ANNONS