– Vi slösar inte bort pengar i onödan i vårt parti. Så vi klarar att man inte vill ge oss årets partistöd. Men det känns ju inte särskilt bra, säger SD:s gruppledare i Tanums kommunfullmäktige, Lars-Erik Borg.
– Vi slösar inte bort pengar i onödan i vårt parti. Så vi klarar att man inte vill ge oss årets partistöd. Men det känns ju inte särskilt bra, säger SD:s gruppledare i Tanums kommunfullmäktige, Lars-Erik Borg. Bild: Ulf Blomgren

SD i Tanum missade redovisningen – går miste om 40 000 i partistöd

Sverigedemokraterna blir utan partistöd från Tanums kommun eftersom de inte redovisat vad de gjort med årets partistöd på 40 000 kronor. Det rapporterar P4 Väst.
– De tog väl chansen att behålla pengarna, men vi slösar inte utan klarar oss på besparingar från tidigare år, konstaterar gruppledaren Lars-Erik Borg (SD).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

SD har fem mandat i kommunfullmäktige, men ännu bara tre aktiva politiker på stolarna. En korrekt ansökan om det årliga partistödet på 40 000 kronor har inte nått kommunens beslutsfattare i tid.

LÄS MER:SD i Tanum får inte partistöd

Kommunstyrelsen i Tanum har därför beslutat att SD ska bli utan partistöd. Partiet har, trots upprepade påminnelser, heller inte redovisat vad de gjort med årets partistöd, som ligger på 40 000 kronor.

– Partier som fått partistöd ska varje år redovisa vad man gjort av pengarna, vi fyller i ett papper om vad vi gjort och så är det någon som skriver på, säger oppositionsrådet Louise Thunström (S) till P4 Väst.

ANNONS

I förra veckan fattade Tanums kommun beslut om att inte ge SD partistöd för året. När beslutet togs kom det inga protester från partiet.

– Vi har ingen egen styrelse här i Tanumshede utan lyder under distriktet. Då är det distriktets ekonomichef, Mattias Gustafsson i Strömstad, som sköter den här frågan. Vi har ordning på ekonomin och slösar inte bort pengarna i onödan. Vad pengarna vi fick i partistöd för ifjol har använts till kan vi också redovisa. Så det är bara att granska för vem som helst, säger gruppledaren Lars-Erik Borg.

–Vi påminde dem flera gånger. När inget kom in i tid var vi tvungna att dra in partistödet, förklarar kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M).
–Vi påminde dem flera gånger. När inget kom in i tid var vi tvungna att dra in partistödet, förklarar kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M). Bild: Ulf Blomgren

Beslutet att helt enkelt inte betala ut årets partistöd till SD i Tanum kommun fattades alltså av kommunstyrelsen i förra veckan. Kommunstyrelsens ordförande, Liselotte Fröjd (M), säger att en ansökan om partistöd kommit in, men att den var felaktigt ifylld.

SD:s ekonomichef i distriktet, Mattias Gustafsson, berättar för Strömstads Tidning att eftersom man inte använt några pengar ur fjolårets partistöd skrev man detta i ansökan till nytt stöd i år.

– Då nöjde man sig inte med beskedet ”inga pengar använda” utan de ville att vi skulle fylla i formuläret tydligare. Sedan hängde ett mejl upp sig någonstans, säger Mattias Gustafsson.

Sista datumet för när partistödet får delas ut är den 30 juni.

ANNONS

– I Tanum har vi ingen förening just nu, för den upplöstes och då tog distriktet över. Därför är distriktet inblandat i det här. Men kanske kan vi starta om den lokala SD-föreningen i Tanum efter valet, hoppas Mattias Gustafsson.

Mattias Gustafsson (SD) i Strömstad.
Mattias Gustafsson (SD) i Strömstad.
ANNONS