Sex gör upp om att bli årets största matbluff 2021

En solrosolja för 2 000 kronor litern, mandelskorpor utan mandel, eller varför inte en lime- och chipotlemajonnäs utan lime och chipotle? Det är dags att rösta fram förra årets största matbluff.

ANNONS

För sjunde året i rad delar konsumentföreningen Äkta vara ut antipriset Årets matbluff. Tävlingen går till genom att privatpersoner först nominerat produkter som de anser inte håller sina löften och därefter har föreningen valt ut sex finalister. Produkten som utses till Årets matbluff väljs ut genom att privatpersoner röstar på den produkt som de tycker ”fuskar” mest.

I startfältet för 2021 hittar vi både mjölk med klimatlöften som inte stämmer och mandelskorpor som inte innehåller mandel. Eller jo förresten, de kan innehålla spår av mandel, men det är allt.

Trots föreningens arbete kommer det in fler nomineringar till priset för varje år. Så även den här gången.

ANNONS

– Vi slog rekord i år igen och fick in 186 nomineringar. Det är några fler än förra året, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare hos Äkta vara.

I år var det tre produkter som fick samma slutpoäng av juryn, vilket gjorde att det är sex finalister i år, mot fem tidigare år.

Oljan med smak av tryffel visar sig vara en väldigt dyr solrosolja som inte innehåller någon tryffel alls. Däremot aromer som ”ger smak av tryffel”.

– Det där är dessutom en väldigt liten flaska, till ett väldigt högt pris. Och så får man inte ens en lite finare olivolja, utan solrosolja, säger Björn Bernhardson.

En tydlig trend i nomineringarna var att klimat- och miljötemat hamnat i fokus, vilket syns bland finalisterna. Abbas blåmusslor ser ut att vara från västkusten, men har importerats från Chile och Arlas ”Netto noll klimatavtryck” anses vara så missvisande att Konsumentombudsmannen stämt företaget inför Patent- och marknadsdomstolen.

Omröstningen öppnar idag klockan 14 och pågår till och med den 24 januari. Resultatet meddelas den 26 januari.

Årets matbluff - finalisterna

Abbas Ekspånsrökta blåmusslor

Motivering:
Abbas Ekspånsrökta blåmusslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning.

Ingredienser: Rökta blåmusslor utan skal, solrosolja. Ursprungsland: Chile. Packade i Korea.
Årets matbluff - finalisterna

Arla Ekologisk mjölk

Motivering: Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: "Netto noll klimatavtryck", vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.

Ingredienser: Mjölk.
Årets matbluff - finalisterna

Gilles Finskorpor Mandel

Motivering:
innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: "Kan innehålla spår av mandel". Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.

Ingredienser: Vetemjöl (ursprung: EU), margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidant: citronsyra), socker, Äggpulver, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, majsstärkelse, ammoniumkarbonater; arom. Kan innehålla spår av mandel.
Årets matbluff - finalisterna

HealthyCo Mayo Chipotle & Lime

Motivering:
Med hjälp av ett känt ansikte (Tina Nordström i en tröja med texten "choose wisely") marknadsförs en produkt som tydligt stoltserar med sitt innehåll av chipotle och lime. Men läser man ingredienslistan på HealthyCo Chipotle and Lime Mayo innehåller den varken lime eller chipotle. Istället hittar vi rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat. Ställer Tina fram denna på sitt eget matbord?

Innehåll: Rapsolja (59%), vatten, äggula*, ättika, salt, rökt paprika 0,8%), söt chili, torkad lök, stabiliseringsmedel (xantangummi), torkad söt chili, surhetsreglerande medel (citronsyra), chilipulver, torkad vitlök, citronjuicekoncentrat (0,2 %), naturlig rökarom, konserveringsmedel (kaliumsorbat och natriumsorbat), antioxidationsmedel (rosmarinextrakt (rosmarinextrakt, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), grönt te extrakt)), kummin. *frigående.
Årets matbluff - finalisterna

Plantin Olja med smak av tryffel

Motivering:
I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för ca 195 kronor. Innehåller den någon tryffel då? Nej, endast aromer från andra växter som enligt Plantin ger "en smak av tryffel". Ett literpris på nästan 2000:- för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Jämfört med andra oljor av samma slag så ligger priset på cirka det dubbla, så själva prissättningen bidrar här med extra bluffighet då konsumenten luras att tro att detta faktiskt är äkta vara.

Ingredienser: Solrosolja 99,6 %, aromer.
Årets matbluff - finalisterna

Änglamark Ekologiska Fruktgodingar - Jordgubb

Motivering:
Produkt som riktar sig till yngre barn, innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.
Ingredienser: Äppeljuicekoncentrat*, äppelpurékoncentrat*, jordgubbspuré* 4,5%, körsbärsjuicekoncentrat*, jordgubbsjuicekoncentrat* 1,5%, rismjöl*, geleringsmedel (E 440(i)), naturlig jordgubbsarom.
ANNONS