Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Skogsbrand på Mellby inledde påsken

På skärtorsdagens kväll vid halv sju ryckte Strömstads och Tanums brandkårer ut till en skogsbrand på Mellby, precis där Bohusleden börjar.

Bägge styrkorna larmas alltid ut redan från början när det är frågan om skogsbrand, förklarar styrkeledare Rolf Rask på väg längs med skogsleden mot det rykande området.

Rök från elden syntes och kändes till att börja tydligt över centrala staden men brandkårerna fick snabbt läget under kontroll.

- Vi började med att slå med slagruskor av stål för hand. Det är snabbaste sättet att börja när det är långt att dra slangen, berättar han.

Slangen följer Bohusleden från sista huset innan skogen tar vid. Den har dragits runt 400 meter från en tankbil. Vägen upp är smal och svårtillgänglig för stora fordon, fortsättningen mot brandplatsen bara en skogsstig.

Inne i skogen är åtskilliga brandmän i full färd med att vattenbegjuta marken. De kommer att hålla på ett bra tag för att dränka in marken ordentligt och förhindra att elden flammar upp igen. Området som brunnit är omkring 1000 kvadratmeter stort.

Brandorsaken är än så länge okänd, men det är torrt i markerna och varningar för gräsbrand har sedan länge utfärdats.

Christer Nilsson, räddningschef i Strömstad, kontaktades av tidningen på fredag morgon och orsaken till branden är ännu oklar.

– Vi vet inte vad som orsakade branden, det kan vara vad som helst. Det finns ännu inget eldningsförbud men det är oerhört torrt ute och vi avråder från att elda, berättar Nilsson.

Totalt var det nio brandmän på plats och de hade även beredskap från Tanums räddningstjänst om situationen skulle eskalera.

Släckningsarbetet tog drygt en timme innan brandmännen kunde lämna området och markägaren fick ta hand om efterbevakningen.