Malvina Orvarsson som är ung volontär i föreningen ser till att djuren mår bra.
Malvina Orvarsson som är ung volontär i föreningen ser till att djuren mår bra. Bild: Philippe Boström

Sommargäster överger sina husdjur – nu behöver de nya hem

Under sensommaren råder febril verksamhet hos föreningen Djurens vänner och bara i år har man förmedlat nya hem till 30 katter. På lördagen bjöd de in familjer som letade efter en ny familjemedlem.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Flera förväntansfulla besökare hade kommit till Djurens vänners lokal på Brattgatan i Uddevalla som höll öppet hus under lördagen.

– Det är glädjande att det är så många människor som bryr sig och vill hjälpa utsatta djur, säger Gunilla Möller som är ordförande i föreningen.

Redan i år har man lyckats hitta nya hem åt 30 katter vilket man ser som en stor framgång. Men det är inte bara katter som får en ny chans till ett hyggligt liv. Djurens vänner hjälper även hundar, kaniner, marsvin och hamstrar, men också vilda djur som kommer till Uddevalla från Strömstad i norr till Orust i söder.

ANNONS

Sommargäster lämnar husdjur efter sig

Sensommaren utgör startskottet för en febril verksamhet hos organisationen som försöker hitta nya hem åt alla de övergivna djur som sommargäster lämnat bakom sig.

– Senast igår ringde två personer som ville lämna in två halvstora kattungar som letade mat, säger Gunilla Möller och berättar att de flesta katter som de får in är magra och i dåligt skick.

”Många har blivit misshandlade”

Sedan april 2019 är det straffbart att överge ett djur, men trots det är det inte ovanligt, enligt Gunilla Möller. Många av djuren som kommer in till Djurens vänner är traumatiserade.

– Det känns jättejobbigt att se vilket skick djuren kommer i. Många har blivit misshandlade men vi gör vårt bästa för att ge dem lugn och ro och massa med kärlek, säger hon.

Nyligen tog man hand en katt som ägaren hade försökt slå ihjäl. Men i sista stund hade en förbipasserande gripit in och räddat katten och överlämnat den till Djurens vänner, berättar Möller.

– Hon var skadad i bakpartiet. De hade tagit i hennes svans och drämt henne i marken men hon överlevde och mår bra nu.

På föreningens hemsida kan man läsa att det finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige och en av föreningens viktigaste uppgifter är att hitta ett nytt hem åt dem.

ANNONS

– Vi ser till att sjuka djur får vård och att de djuren vi tar hand om blir avmaskade, öronmärkta och kastreras innan vi placerar ut dem i nya hem, säger Gunilla Möller.

Djurens vänner

Djurens vänner är en ideell organisation som består av 17 olika lokalföreningar runt om i Sverige och vars arbete bygger på frivilliga bidrag.

En av föreningens främsta uppgifter är att ta emot hemlösa djur. Men det är inte fritt fram för vem som helst att adoptera djuren. Innan man lämnar bort ett djur försäkrar sig föreningen om att de individer/familjer som är aktuella för att ta emot ett djur är lämpliga. Man gör ett hembesök hos dem samt ger dem genomgång av vad föreningen förväntar sig av dem. För att trygga djurens välmående gör man även ett återbesök hos värdfamiljen/värdpersonen.

ANNONS