Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högt upp. Över akvedukten går järnvägen.

"Alla borde besöka akvedukten"

I hjärtat av Dalslands kanal hänger den populära akvedukten i Håverud. I snart 150 år har den hängt där och har blivit kanalens stora sevärdhet. Från och med nu går att besöka den – hela sommaren ut. – Den är jättespeciell, säger Eva Nilsson-Olsson, turistinformatör och operativt ansvarig för Dalslands Center.

Akvedukten i Håverud bär kanalen ner till slussarna. När den skulle byggas trodde man att det inte var möjligt att bygga kanal och slussar här på grund av den mjuka berggrunden och den djupa kanjonliknande dalen där älven flöt fram. Men 1868 färdigställde ingenjören Nils Ericson akvedukten som i dag är en välbesökt attraktion. Vid akvedukten möts även en landsvägsbro och en järnvägsbro. Så här han man slussa med båt, åka tåg eller bil.

Eva Nilsson-Olsson har jobbat länge med att visa turister till akvedukten. Hon är imponerad av konstruktionen.

– Den är väldigt fin och häftig, den hänger i luften. Den är väldigt unik med en speciell konstruktion. Man borde åka och se den, det är en upplevelse, säger hon.

Hon förklarar att den inte hör till vanligheterna, och hon tror inte att det finns en liknande på någon annan plats i världen.

Hon berättar att akvedukten både var och är viktig för Dalsland.

– Då var det ett sätt att förbinda en sjö med en annan. Och i dag är den väldigt viktig för besöksnäringen. Jag hoppas att många kommer och att vi slår rekordet från i fjol, säger hon.

Dalslands kanal är öppen för båttrafik juni-augusti.