Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Amerikanare intar kusten

Under veckan kommer det att vimla av amerikanare på ­kusten – och det rör sig inte om kappsegling

Tänk att de har korsatt Atlanten... Undra hur lång tid det tar...hamnvärden Carl Lindahl, reportageteamet lägger pannan i djupa veck. Det beror förstås på vindarna... i går var det ju nästan storm.

Det var tidigt i våras som det kom en beställning till hamnkontoret från North American Station/GKSS Swedish Cruise 2017

Man behövde plats i gästhamnen för 18 segelbåtar och för ett 120 fots segelfartyg. Måndagen den 26 juni skulle de anlända någon gång mellan klockan 12 och 14. Redan på midsommardagen fick seglarna i gästhamnen veta att de måste vara borta från träbryggan och betongbryggan när amerikanarna kom...

Men vad är det för typ av seglare. Vad ska de göra här?

– Vet inte. Det enda vi vet är att de ska komma hit, förklarar, Ulf Jensen, chef på Hamnkontoret.

Segelbåtarna med norsk flagg gör sig beredda att gå. Carina Presthakke berättar att familjen seglat i massor av år men ännu har de inte korsat Atlanten.

– Det var sådana drömmar man hade när man var ung. Det längsta vi har seglat är väl Skottland.

Ing-Marie Lignell ligger också i gästhamnen. Hon säger att om det är de Amerikanska båtarna som hon tror så träffade hon på dem redan i går i Skärhamn.

– Var de skräniga?

Det var nog mest pensionärer tror jag – precis som jag – de verkade lugna.

– Men varför kommer de inte någon gång, spänningen stiger.

Inne på restaurang Kanten har man precis öppnat första vardagen för säsongen. Hanna Berntsson jobbar sin första dag på sitt sommarvikariat. Ebba Nordberg som är mer rutinerad hjälper henne med kassapparaten. De har inte en aning om att det ska komma 18 båtar och en massa amerikanare till Hunnebostrand.

– Men vi är beredda, skrattar tjejerna som funderar på vad de amerikanarna kan tänkas vilja äta.

– Hamburgare äter de nog hemma så de vill nog ha klassiker som torsk eller räkmackor. Det skulle jag rekommendera i alla fall, säger Hanna.

Nu kommer de! Från stenkajen hörs amerikanska röster och en båt lägger till.

Det är äkta paret Sherman och Torbind som är först i hamn. De berättar att de legat på Käringön och att man gjort stopp i Skärhamn, Gullholmen, Fjällbacka, Kalvö. och sen kom det hårda vädret, så flottan är splittrad nu hälften i Strömstad andra halvan i Fjällbacka.

Men hur är det att segla över Atlanten?

– Vi tog flyget. Alla har sina båtar i Göteborg eller chartrar.