Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/23

Amerikansk lyxyacht passerade Trollhättan

Den 55 meter långa superyachten Gene Machine väckte stor uppmärksamhet när den passerade TTELA:s område.

Yachten ägs av den amerikanske professorn Jonathan Rothberg, som är mest känd för att ha uppfunnit en maskin som kan koda DNA. Maskinen kan fram för allt vara till hjälp för cancerpatienter. Yachten är uppkallad efter DNA-kodaren som heter Gene Machine. Fartyget var på väg från Monaco till Svalbard när den passerade Trollhättan och Vänersborg. På vintern ligger fartyget längs USA:s västkust och gör endast kortare semesterresor till Karibien.

Varje sommar ger sig familjen Rothberg ut på en tre månader lång semesterresa runt om i Europa. Tanken var att de skulle besöka Sverige redan förra året, men resan ställdes in på grund av tidsbrist.

– Vi ville åka till ett ställe som var annorlunda än dit vi brukar åka, säger Fraser Gow, kapten på yachten Gene Machine, när vi når dem per telefon från färden på Vänern.

Yachten har under sin långa resa passerat bland annat Frankrike, Spanien, Portugal och Danmark innan den passerade vårt område.

– Vi har njutit av kanalen och dess historia, berättar Fraser Gow glatt.

Utöver familjen och dess sällskap är det 12 personer som jobbar på fartyget. De planerar att först besöka Läckö slott innan de vänder tillbaka för att återigen passera Vänersborg och Trollhättan. Därefter styr de yachten mot Svalbard vilket är slutdestinationen, dit de beräknas komma fram den sjunde augusti.

– Vi har lite bråttom dit, säger Fraser Gow.

Båtens ägare har inte gått att nå.