Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Bugg, boogie och lady cruise

Rockabillys har bytts ut mot rockabellas. På lady cruisen i Hedekas är det tjejerna som cruisar i amerikanare.

Fredag eftermiddag. Ett 50-tal amerikanare med tillhörande crew gör sig redo i Hedekas. Snart börjar årets lady cruise, för fjärde sommaren i rad. Det skrattas och skrålas, deltagare i tidsenliga rockabilly-kläder letar efter sina chaufförer – som även de är uppklädda i tidstypiska skinnjackor. För kvällen hade Hedekas lika gärna kunnat vara en medelstor stad i amerikanska midwestern. I bakgrunden spelar det lokala bandet Whiskey boys en gammal Creedence Clearwater Revival-låt.

För Liselotte Johansson med sällskap blir det tredje året de cruisar.

– Först blir det lite livemusik här, sedan börjar cruisen vid sex. Då kör vi till Kåtebol, det är cirka en mil dit. Där blir det lite dans och så innan vi åker tillbaka till bygdegården här i Hedekas där det blir ännu mer fest, säger Liselotte.

Det enda sättet för män att vara med i cruisen är att antingen agera chaufför eller klä ut sig till kvinna. För Jerry, Liselottes man, var valet enkelt – han agerar chaufför, och ska ratta parets Cadillac av 58-års modell.

En annan man som offrar kvällens festande för chaufförsplikterna är Emil Waldner, som ska köra sin mamma, Eva Olofsson, och hennes kompisar i Evas Chrysler New Yorker.

– Det blir första året för oss, men vi har redan anmält oss till nästa sommar, förklarar Eva, som genom att muta och hota sin son fick honom att ställa upp som kvällens chaufför.

– Det ska bli så roligt, allt det här. Åka bil, dansa och festa. Vi är grymma på att dansa allihop, men jag är bäst.

Vad blir det för dans i kväll?

– Bugg såklart. Och boogie-woogie.

Cruisen är omåttligt populär. När Lilian Larsson, Ann Gravander och Magdalena Olsson anländer i Lilians Pontiac Bonneville avslöjar de att alla platser redan var anmälda.

– Alla platser var slut så vi ska bara vara med och "titta", ler Ann Gravander.