Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Hej då hajarna!

Blåst och regn. Ingenting kunde stoppa hajarna när de simmade mot friheten. Publiken hejade på. Väl medvetna om de hittade en som simmat vilse så fick de inte äta upp dem.

– De är fridlysta, förklarar Linus Johansson sex år för sin lillebror Lukas tre år.

Och det här är inte första gången Linus kollar in ett hajsläpp.

– Förra året var jag här också, säger han.

Det här femtonde året som Havets Hus släpper ut märkta småfläckiga rödhajar i havet. Akvariechef Helen Sköld myser i regnet. Den här gången kan man visa allt på storbildskärm och mjukishajar finns att köpa och den som vill bli omklappad av en jättehaj får möjlighet till det också.

– Det är en människa i, säger Albin Larsson, fyra år och berättar att han varit på Liseberg och kramat en grön kanin.

Så kommer då själva huvudpersonerna i genomskinliga plastkar med lock på. Billie och Ulysse kollar in hajarna.

– Är de farliga?

Alla trängs och fotar och när akvariechefen avslöjar att allt livestreamas inför publiken i Nordstan i Göteborg var det en och annan som fixade till håret.

Emma Partinen är den som ska simma ut med hajarna en och en. Hon syns knappt i det mörka vattnet. Akvariechefen berättar i mikrofonen att den som lyckats simma längst och registreras genom märkningen tog sig ända till Tönsberg i Norge. Hon förklarar också att hajar är viktiga för havens ekosystem eftersom de är i toppen av näringskedjan. Men flera hajarter kan utrotas på grund av hårt fiske och långsam förökning.

Familjen Frykberg, mamma och pappa och bröderna Noel, Isac och Mille upptäckte strax att valpen Sixten nästan gjorde större succé än hajarna.

Men allt handlar inte bara om hajar. Mia och Amilia Andreasson och kompisarna Pauline Nass och Elin Leissner vet att det kommer att vankas gratiskonserter i Havsbadsparken.

– Vi har inte riktigt bestämt oss ännu, säger tjejerna.

Ida Strandberg har fullt upp med att få ordning på VIP-tältet i vinden. Det är där alla kändisar och sponsorer ska trängas under Lysekil Women`s Match veckan. Som tur är får Ida hjälp av Petra Andersson.

Claudia och Gerhard Renner har cyklat från Österrike till Lysekil men gillar inte de hårda vindarna och regnet.

– Var är solen, undrar de på engelska.