Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Småkantarellerna har börjat torka ut.

Kantarellen nere för räkning - superåret kom av sig

Det skulle bli ett kantarellår att berätta för barnbarnen om. Men efter sol kommer torka och nu är svenskarnas ­älsklingssvamp nere för räkning.

Sol och värme, men också gott om regn skapade under våren perfekta förutsättningar för sommarens kantareller. Men i takt med att det blev varmare så försvann regnet och huvudingrediensen i kantarellstuvningen följde med. Ingela Gustavsson är svampkonsulent i Uddevalla och följer utvecklingen.

– Det var perfekt i våras med sol, värme och regn, sen har det bara varit varmt och det är ju inte ok. Det kom en massa små svampar för några veckor sen men nu är allt helt uttorkat, säger hon.

Kantareller är långsamväxande svampar och kräver mycket vatten. Även om perfekta väderförhållanden infinner sig så tar det ungefär två veckor innan de bryter mark. För att svamparna ska få en chans i år så krävs det regn. Angelica Lundberg är meteorolog på SMHI

– Det ser lovande ut i helgen och till viss del inför de kommande veckorna, det ska regna under hela lördagen och även på onsdag i nästa vecka, sen är det ju inte den där riktiga sommarvärmen just nu, det är ju lite kyligt och växlande molnighet, men jag vet inte om det räcker för kantarellerna, säger hon.

För semesterfirare är vädret lovande men inbitna svampplockare har fortsatt anledning till oro. Ingela Gustavsson tycker dock inte att kantarellsäsongen är uträknad.

– De lilla rackarna lever sina egna små liv, det är bara att vänta och se. Det här får man ju nästan inte säga men man hoppas att det börjar regna, säger hon.