Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ensam. Det var glest mellan badarna i Skeppsviken, men Mats Sahlbring var inte sen med att ta sig ett dopp. – Friskt och inte så mycket maneter som i går, sa han.

Maneter och kyla skrämmer badare

För att få ett garanterat manetfritt bad och dessutom njutbar temperatur, ja då är det sötvatten som gäller. I Ragnerudssjön i Högsäter når temperaturen 21 grader mot havsvattnet som ligger på knappt 17 grader.

– Det är väl inte så varmt i vattnet, men uppfriskande, säger Mats Sahlbring och kastar sig i vattnet i Skeppsviken.

Bilder av havsvikar fulla med rödmaneter fyller sociala medier och foton av djärva badare som tar uppfriskande dopp. Kanske inte så lockande?

För den som verkligen vill bada finns alternativ. Markus på turistbyrån i Uddevalla säger att vattentemperaturerna i Byfjorden ligger mellan 17 och 18 grader och att det visst finns en del maneter, men han tror att man kan hitta badställen som är näst intill manetfria.

– Blåsten påverkar ju var maneterna finns, säger han. Men vill man vara helt säker finns ju Bjursjön, som är en insjö. Där är dessutom någon grad varmare.

Mats Sahlbring säger att det varit betydligt mer maneter i vattnet tidigare i veckan, så nu hoppas han att värsta faran är över. För visst är brännmaneterna ett värre gissel än lite kyligt vatten.

Om man råkar bränna sig är ett tips att skölja med havsvatten- kranvatten kan förvärra svedan - kyla med is och se till att alla bränntrådarna är borta. Ett tips är att dra bort trådar med exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera. Reagerar man kraftigt ska man ringa sjukvårdsupplysningen, telefon 1177.

I Sotenäs och Tanums kommuner ligger också havsvattentemperaturerna på omkring 17 grader.

– Vi skriver det på en skylt varje morgon och när folk upptäcker den säger de burr va kallt, berättar Katarina Rech, ansvarig för turistbyrån i Kungshamn.

Själv drar hon sig inte för ett dopp trots den svala temperaturen, då hon varit delfintränare i 20 år och då kan man inte vara någon badkruka. Men erkänner att 20 grader är en badvänlig temperatur.

– Och det kommer vi nog snart upp i om det fortsätter att vara solsken som nu, säger hon.

Om det varit mycket maneter i Uddevalla är det inte lika illa ute i havsbandet. Och med stigande temperaturer kommer också antalet att minska. Maneterna är, till skillnad mot oss människor, mer förtjusta i lägre temperaturer. När badvattnet når 18 grader eller mer, då drar sig maneterna mot botten. Därmed minskar risken för oss badande att stöta på dem under simturen.

Men det är egentligen ingen som riktigt vet hur mycket maneter det finns utefter vår kust. Det ska det bli ändring på. Professor Peter Tyselius, vid Kristineberg, berättar att i dagarna drar en expedition ut efter hela svenska kusten för att ta planktonprover. Det är en provtagning som gjorts under många år, men nytt för i år är att man även ska inkludera maneter.

– Maneterna har en så stor betydelse för andra plankton och vi vill försöka förstå det ekologiska systemet. Man vill kunna få en bättre uppfattning om antalet och vilka arter som finns, säger Peter Tyselius.

Detta är helt nytt för i år. Man kommer att göra mätningen genom att dra håvar och då handlar det om mindre maneter, upp till cirka fem centimeter stora.

– Vi har inte resurser att räkna de större, säger Peter Tyselius. Men den här forskningen ska kunna ge ett bättre svar på hur många maneter det finns och vilka arter.

Men fram till dess är det bara fiskarnas och badarnas observationer som gäller, och då är det skiftande rapporter från kusten.