Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Nya pandaungar på Nordens ark: "Ett av de finaste djur man kan se"

Hoten mot den röda pandan är många. Men nu har två goa ungar fötts på Nordens ark.
– Härligt! De är görfina, säger Eva Wikberg, zoologisk chef i parken.

Nordens ark har fått två nya tillskott när det kommer till extremt söta djur i parken. Två röda pandaungar.

– Veterinären har inte undersökt dem ännu och vi vet därför inte om det är pojkar eller flickor. Och de ser inte jättemycket ut som pandor just nu, berättar Eva Wikberg som är zoologisk chef på Nordens Ark.

Just nu är de cirka 10 centimeter långa och ryms i en handflata.

– Vanliga rovdjursungar ser rätt lika ut överlag när de är små. Men inte dessa. När de lämnar holken och när man börjar se dem mer regelbundet ser de ut som vuxna pandor. Det är ett av de finaste djur man kan se, säger hon.

När man hör namnet panda kanske man tänker på en fluffig krabat i svart och vitt. Men det här är alltså en så kallad röd panda.

– Den tillhör familjen halvbjörnar. Den är närmare släkt med exempelvis tvättbjörn. Speciellt för den röda pandan är att den har en rovdjurstarm, alltså matsmältning och tänder som ett rovdjur. Men under evolutionens gång har den övergått till att bli växtätare. De äter bambu och befinner sig mitt i sin mat. De äter också fågelungar och ägg, men det är sådant som de bara går förbi och hittar. De är inga aktiva jägare på det sättet.

Och arten är i dag hotad. Och hoten är många; avverkning för timmerproduktion och vedeldning, plantager, överbete från boskapen, pälsjakt samt den illegala djurhandeln.

– Populationstrenden är minskande. Vi får jobba nu om vi ska ha en chans, säger Eva Wikberg.

Just nu försöker personalen på Nordens ark lämna ungarna i fred tillsammans med mamman. Allt för att de ska få lugn och ro.

– Men vi kan konstatera att de är runda och goa i magen. Ögonen är öppna och de grymtar och piper på bra. Mamman tar han om dem. De verkar ha det bra, säger Eva Wikberg.

Mamman föddes på Nordens ark 2013 och nu har hon fått till det. Tillsammans med ungarna bor hon ute i anläggningen.

– Hon har tre olika boholkar så hon kan flytta runt ungarna. Det är viktigt att honan har mer än en holk. Hon flyttar dem i naturen annars blir det för mycket spillning som attraherar rovdjur i vilt. Det är en framgångsfaktor för att man ska ha en lyckad fortplantning.

Vem är pappan då?

– Han är i hägnet intill och är minst lika fin. Han är född i Tyskland 2012.

– Mamman ger di och när de börjar bli större går de ut och då finns maten mitt bland dem. Som panda har man inget behov av två föräldrar som bär hem mat. Hanen behövs inte som familjeförsörjare, det klarar honan galant alldeles själv, säger Eva Wikberg.

Fakta: Röd panda

Ett rovdjur som förekommer i bambuskogar i södra Himalaya på 2 200–4 800 meters höjd. Den är inte närbesläktad med vare sig katter, björnar eller jättepanda och placeras idag som ensam art i familjen Ailuridae.

Kännetecknas av en orangebrun päls på ryggen, rödvita mönster på huvudet som liknar en ansiktsmask samt en ringad svans i orangebrunt och orangevitt.

Är allätare, men växtdelar utgör huvuddelen av födan. Individerna lever utanför parningstiden ensamma och kan bli 8 eller sällan 10 år gamla.

Fiender utgörs av snöleoparden, mårddjur och människor. I vissa delar av sydvästra Kina jagas arten för pälsens skull. Dessutom hotas den genom förstöringen av levnadsområdet.