Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Älgens kalvar riskerar att bli mindre, och nästa år färre, på grund av värmen och torkan. Bild: Kent Eng

Tufft för älgen i värmen

Mindre kalvar, och färre. Det kan bli följden för älgarna som drabbas hårdare än andra större vilda djur i värmeböljan.

Värmen kan påverka älgbeståndet, i vilken omfattning är dock svårt att säga. Men torra, varma somrar leder generellt sett till lägre vikter hos kalvarna och nästa år kan det även påverka reproduktionen.

– Det som händer är att älgens foder, växtligheten torkar ut, det blir mer vedlikt och inte lika näringsrikt. Då blir älgkornas mjölk inte lika näringsrik och korna får inte den kondition de skulle haft annars inför kalvningen nästa år. Då väljer de kanske att inte gå med kalv, säger Robert Karlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

LÄS MER: Värmen ställer till det för insjökräftorna

Kräsen älg

Även andra viltarter påverkas av torkan, i olika grad. Mängden foder i skogarna blir mindre och djurens vattenkällor kan torka ut. Det kan leda till att viltet omfördelas, att de beger sig till nya platser där det finns mer vatten och föda.

Läs också: Igelkottar törstar i hettan

Men älgen, som är anpassad till ett kallare klimat, är mer utsatt än annat vilt. Framförallt är det maten som är problemet.

– Den vill äta örter och späda blad. Om man jämför med hjortar och vildsvin till exempel som är mer allätare, om de inte hittar det de vill ha äter de nåt annat. Älgar är inte lika flexibla i sin diet, säger Robert Karlsson.

Läs också: Stressade växter kämpar mot torkan

Älgjakten då?

Länsstyrelsen har dock inte fått in några uppgifter om att situationen för älgarna skulle vara alarmerande, och i dagsläget planeras inga särskilda insatser. Och det är inte troligt att länsstyrelsen inför några restriktioner inför älgjakten i höst säger Robert Karlsson.

– Det har vi inga planer på. Vi har inte fått in samtal om att det ska vara riktigt dåligt ställt med älgen i länet. Vi avvaktar och så får vi se till hösten, oftast brukar det reglera sig själv. Det finns andra parametrar som spelar in.

LÄS MER: Stabsläge för länsstyrelsen på grund av torkan

LÄS MER: Ställ ut vatten åt de vilda djuren